Zupka pomidorowo-marchewkowa

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 45 min.

Poziom trudności średni

zupa pomidorowo-marchewkowa
fot. AdobeStock

Składniki

  • dojrzały, duży pomidor,
  • pół marchewki,
  • pół litra wywaru drobiowego,
  • łyżeczka masła,
  • pół szklanki ugotowanego ryżu.

Przygotowanie

Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, wyjmij nasiona, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Warzywa wrzuć do garnka, dodaj masło, chwilę podduś, stale mieszając. Zalej gorącym wywarem. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Gdy warzywa będą miękkie, zupkę odstaw do przestygnięcia, a następnie ją zmiksuj. Podawaj z ryżem lub drobnym makaronem.

 

Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Popularne tematy