Zupa rybna z ryżem

Dla dziecka od 9. miesiąca życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności łatwy

zupa, ryba, zupa rybna
fot. Fotolia

Składniki

  • marchewka,
  • pietruszka,
  • kawałek pora,
  • kawałek selera,
  • 2 łyżki ryżu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki rozdrobnionej, ugotowanej na parze ryby,
  • posiekany koperek.

Przygotowanie

W garnku zagotuj około 300 ml wody. Warzywa umyj, obierz, wrzuć w całości na wrzącą wodę i gotuj, aż zmiękną. Usuń włoszczyznę z wywaru (zostaw tylko marchewkę), doprowadź do wrzenia i wrzuć ryż. Gotuj, aż stanie się całkiem miękki. Marchewkę drobno pokrój. Dodaj rozdrobnioną rybę, sok z cytryny, koperek. Wszystko dokładnie wymieszaj, zagotuj i – po przestudzeniu – podaj dziecku.

Nasz rada: Gotowanie ryby na parze pozwoli zachować jej smak i aromat. Ryba, szczególnie mrożona, będzie miała delikatny smak, jeżeli ugotujesz ją z dodatkiem mleka (pół na pół z wodą). Dla niemowlęcia może to być mleko z proszku, które mu normalnie podajesz.

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Oceń artykuł

Ocena 4 na 6 głosy

Popularne tematy