Zupka warzywna z żółtkiem

Dla dziecka od 7. miesiąca życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności łatwy

fot. Fotolia

Składniki

  • pół małej marchewki,
  • ziemniak,
  • różyczka brokułów,
  • 2 łyżki zielonego groszku,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • drobno posiekany koperek,
  • jajko.

Przygotowanie

Umyte warzywa obierz ze skórki. Marchewkę pokrój w talarki, a ziemniaka w drobną kostkę. Marchewkę zalej szklanką wody i gotuj około 15 minut, potem dodaj ziemniaki i zielony groszek. Całość gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Brokuły podziel na małe różyczki i pod koniec gotowania dodaj do zupy. Chwilę pogotuj. Zupę delikatnie zmiksuj, dodaj do niej oliwę i jeszcze raz zagotuj. Oddzielnie ugotuj jajko. Żółtko oddziel od białka, przekrój je na pół. Jedną połowę drobno posiekaj. Zupkę posyp posiekaną połową żółtka i koperkiem.

 

Oceń artykuł

Ocena 6 na 8 głosy

Popularne tematy