Chcesz ugotować pierwszą zupkę dla niemowlaka? To dobry pomysł! Na początku rozszerzania diety spróbuj podać maluszkowi prostą zupkę, którą sama ugotujesz. Maluszek na tym etapie je naprawdę niewiele. Ważne jest, by jedzenie było naprawdę świeże. Oto 5 przepisów, które ułatwią ci gotowanie dla dziecka na samym początku rozszerzania diety, a także najważniejsze zasady w kwestii przygotowania pierwszej zupki dla niemowlaka. Zacznij od warzyw Eksperci polecają, aby rozszerzanie diety niemowlęcia zacząć właśnie od warzyw, bo ze względu na wyrazisty smak i aromat niemowlęta akceptują je trudniej niż owoce. Jeśli zaczniesz od owoców, dziecku może być później trudno polubić smak warzyw. Pamiętaj też, że warzywa mają różne smaki. Dlatego zmieniając ich ilość w zupce, możesz wpływać na smak dania. Dodaj odrobinę tłuszczu Do pierwszych zupek trzeba dodać łyżeczkę tłuszczu – najlepiej, by był to olej rzepakowy, oliwa z oliwek lub świeże masło. To ważne, bo tłuszcz to nie tylko źródło energii tak potrzebnej malutkiemu dziecku, ale także składnik, który ułatwia przyswajanie niektórych witamin, czyli A, D, E, K, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Wzbogać smak zupki Po pewnym czasie do zupek dla niemowlaka możesz też dodawać kleik ryżowy lub kaszkę mannę, żeby nieco je zagęścić i by były bardziej sycące. A gdy dziecko nauczy się już jeść zupki z samych warzyw, zacznij dodawać mięso i rybę. Początkowo trzeba je miksować z zupką, potem, gdy dziecko nauczy się już jeść zupełnie gładkie papki, możesz je drobniutko siekać nożem i mieszać z zupką. Nie dodawaj soli! Zupki dla niemowląt można przyprawiać, ale nie solą! Nie używaj też pieprzu czy cukru. Te dwie najbardziej popularne w naszym kraju przyprawy zupełnie nie nadają się dla malutkich dzieci. Nie przejmuj się, że dla ciebie...
Dieta
23 kwietnia 2013
Zupy są bogate w węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, minerały – czyli składniki potrzebne dziecku do rozwoju. A do tego niektóre z nich mają właściwości lecznicze. Oto ich lista.
1
z
5
1. Marchwianka
Jest doskonałym środkiem wspomagającym leczenie biegunki. Robi się ją z rozgotowanej marchwi (ewentualnie z dodatkiem ryżu). Obierz kilo marchwi (najlepiej karotki), odetnij zielone końce, pokrój na małe kawałki. Potem zalej ją litrem wody i ugotuj do miękkości. Możesz dodać pół szklanki ryżu. W trakcie gotowania koniecznie dolewaj wody, ponieważ marchwianka powinna być płynna. Na koniec zmiksuj marchew i podaj dziecku.
Podawaj: po 4. miesiącu (dziecku karmionemu mieszanką), po 6. miesiącu (dziecku na piersi)
Podawaj: po 4. miesiącu (dziecku karmionemu mieszanką), po 6. miesiącu (dziecku na piersi)
2
z
5
2. Ogórkowa
Kwaszone ogórki mają dużo witaminy C, która świetnie wzmacnia układ odpornościowy. Poza tym pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, dlatego zupa ogórkowa jest polecana niejadkom oraz dzieciom po infekcji, które nie mają apetytu.
Podawaj: po 10. miesiącu
Podawaj: po 10. miesiącu
3
z
5
3. Barszcz czerwony
Jest polecany w leczeniu anemii, bo buraki mają dużo żelaza. Dzięki słodkawemu smakowi, cieszy się się sympatią nawet najwybredniejszych małych smakoszy.
Podawaj: po 7. miesiącu
Podawaj: po 7. miesiącu
4
z
5
4. Cebulowa
Działa przeciwinfekcyjnie, ponieważ cebula zawiera tzw. naturalne antybiotyki. Uwaga! Zupka ta w większych ilościach może spowodować wzdęcia lub ból brzuszka.
Podawaj: po 10. miesiącu
Podawaj: po 10. miesiącu
5
z
5
5. Rosół
Zawiera łatwo przyswajalne białko, tłuszcze, minerały (potas, magnez, cynk, żelazo), witaminy (A, E, C i z grupy B). Wspomaga leczenie infekcji, podnosi odporność, oczyszcza organizm, łagodzi ból gardła i kaszel.
Podawaj: po 10. miesiącu (alergikowi po konsultacji z lekarzem!)
Podawaj: po 10. miesiącu (alergikowi po konsultacji z lekarzem!)
Polecamy
Porady