Jajka z TikToka są HITEM sieci! Eksperci ostrzegają: mogą być bardzo szkodliwe!
Jedna z popularnych na TikToku mam odkryła „minijajka”. Na swoim profilu zaprezentowała, jak przygotować taką uroczą potrawę dla dziecka. Filmik stał się hitem w sieci, a w ciągu zaledwie tygodnia obejrzało go 12 milionów osób. Lekarze jednak ostrzegają, że te fantazyjne jajka mogą być niebezpieczne dla zdrowia najmłodszych!
Na TikToku codziennie pojawiają się setki, jak nie tysiące porad dla rodziców. Choć często są bardzo oryginalne i ułatwiają życie, to... nie zawsze są bezpieczne. Przykładem tego mogą być „minijajka”. Alexandra Bewicke, znana na TikToku jako @thatfalzonfamily, opublikowała filmik instruktażowy, w którym dokładnie wytłumaczyła, jak należy przygotować takie wyjątkowe jajka. Sposób jest bardzo prosty: najpierw należy zamrozić surowe jajka w skorupkach, następnie je obrać, pokroić w plastry, a na koniec podsmażyć na patelni. Podobno dzieci zachwycają się tak przygotowanymi jajkami.
Minijajka są niebezpieczne!
Wielu rodziców, idąc za przykładem Alexandry Bewicke, zaczęło przygotowywać takie jajka dla swoich dzieci. Niektórzy z nich zwrócili jednak uwagę na to, że ta potrawa może szkodzić zdrowiu maluchów – i mieli rację. Na ten temat wypowiedział się pediatra, pisząc, że zamrażanie jajek w skorupkach może być niebezpieczne dla dzieci. Dodał także, że przed mrożeniem jajek w skorupkach przestrzega także FDA, czyli amerykańska Agencja Żywności i Leków.
Do niecodziennego sposobu podawania jajek odniosła się także dr Madelyn Fernstrom, ekspertka ds. żywienia i dziennikarka w NBC News: „Gdy płynne jajo zamarza, rozszerza się, co może doprowadzić do pęknięcia skorupki i wewnętrznej błony. To z kolei umożliwia bakteriom swobodne wniknięcie do jaja i zanieczyszczenie go”.
Do wielu pomysłów z TikToka należy więc podchodzić bardzo ostrożnie. Z pewnością autorka pomysłu nie miała złych intencji, jednak w wyniku nieświadomości można niekiedy zaszkodzić.
Źródło: today.com
Zobacz także: