Jeśli masz już swój ulubiony przepis na babeczki (klasyczne, czekoladowe, bananowe lub jeszcze inne), śmiało możesz wykorzystać go na Halloween. Gotowe muffinki trzeba tylko odpowiednio udekorować, np. duszkami z masy cukrowej.

Reklama

A jeśli jeszcze szukasz idealnego przepisu na babeczki, wypróbuj naszą sprawdzoną recepturę. Sprawdź też, jak możesz udekorować babeczki na Halloween, by nikt nie miał do wątpliwości, że są nie tylko strasznie pyszne, ale także strasznie efektowne!

Spis treści:

Babeczki na Halloween – przepis

Zacznijmy od babeczek. Miękkie, aromatyczne muffinki to klasyka słodkości. Cieszą się ogromną popularnością nie tylko wśród najmłodszych łasuchów. Nic nie stoi na przeszkodzie, by babeczki na Halloween przygotować w kilku smakowych wariantach. Zwłaszcza gdy twoi domownicy lub goście mają zróżnicowane upodobania.

AdobeStock

Przepis na klasyczne babeczki na Halloween

Składniki:

Zobacz także
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej, ale uniwersalna też będzie dobra),
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • czubatą łyżkę stołową cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • nieco mniej niż połowa szklanki oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego),
  • szklankę śmietany 18% lub jogurtu naturalnego.

Chcesz zrobić czekoladowe babeczki na Halloween? Prócz wyżej wymienionych składników przyda ci się:

  • tabliczka czekolady,
  • 2 łyżki kakao,
  • cukierki typu M&M's lub lentilki

Masz ochotę na rozgrzewające korzenne babeczki na Hallowen? Do podstawowego przepisu na babeczki halloweenowe możesz dodać:

  • czubatą łyżkę cynamonu lub
  • 2 łyżki przyprawy do pierników.

Wykonanie:

  1. Ustaw piekarnik na 180 stopni (jeśli jest taka możliwość ustaw opcję pieczenia góra-dół).
  2. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukry i proszek do pieczenia.
  3. W drugiej misce zmiksuj na gładką masę jajka, olej oraz śmietanę lub jogurt.
  4. Połącz ze sobą zawartość obu misek. To moment, kiedy możesz dodać pokruszoną czekoladę, kakao lub M&M'sy lub cynamon (przyprawę piernikową).
  5. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Jeśli nie masz formy, ustaw papilotki na zwykłej blaszce. Wlej do nich ciasto mniej więcej do 3/4 wysokości foremki (będzie rosło!)
  6. Za 25-30 minut wyjmij babeczki z piekarnika (zanim to zrobisz możesz upewnić się, że nie są surowe za pomocą patyczka).

Zanim zaczniesz piec babeczki na Halloween, weź pod uwagę:
– wszystkie składniki powinny mieć tę samą, pokojową temperaturę (wystarczy, że wyjmiesz jajka i śmietanę lub jogurt z lodówki na godzinę przed przygotowywaniem babeczek),
– kolejność dodawania składników naprawdę ma znaczenie,
– z podanych w przepisie proporcji upieczesz 12 babeczek średniej wielkości, jeśli uważasz, że to za mało, możesz podwoić ilość składników,
– smak i aromat babeczek możesz podkręcić, dodając do ciasta kilka kropel ulubionego olejku (waniliowego, śmietankowego, migdałowego, cytrynowego). Nie jest to jednak konieczne i zależy wyłącznie od indywidualnych upodobań,
– nie masz specjalnej formy do pieczenia muffinek? Spokojnie, wystarczą papilotki. Co prawda babeczki mogą wyjść nieco krzywe, ale akurat w Halloween może stanowić to ich atut!

Jak ozdobić babeczki na Halloween - pomysły

Zastanawiasz się, jak ozdobić babeczki na Halloween? Możliwości jest naprawdę sporo. Wyzwaniem mogą okazać się duszki bezowe lub ozdoby z masy cukrowej, na które podajemy.

Na twoich muffinkach mogą straszyć również:

  • pająki z ciasteczek oreo i żelków-kabelków,
  • papierowe nietoperze przymocowane do wykałaczek wbitych w babeczki,
  • konfitury lub sos o czerwonym („krwawym”) kolorze,
  • kości z masy cukrowej,
  • kremowe pajęczyny lub...
  • ...chaotycznie rzucone na babeczki dekoracje (im większy bałagan na muffinkach, tym lepiej).

Jak widzisz wśród propozycji nie brakuje opcji dla ambitnych jak i dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie halloweenowych babeczek. Bez względu na wybrany wariant, bazą lub tłem dekoracji może być: rozpuszczona czekolada, konfitura lub ulubiony krem.

Słodkie i straszne duszki z masy cukrowej

AdobeStock

Do przygotowania śnieżnobiałych duszków z masy cukrowej potrzebujesz:

  • 0,5 kg cukru pudru bez grudek,
  • 4 łyżeczki glukozy,
  • 0,5 szklanki zimnej wody
  • większe draże czekoladowe lub okrągłe praliny (pokryte masą cukrową nadadzą duszkom kształt),
  • rozpuszczona, gorzka czekolada do namalowania oczek i buzi duszków.

Przepis na duszki z masy cukrowej (masy plastycznej) krok po kroku:

  1. Namocz żelatynę w wodzie (by spęczniała wystarczy 5 minut).
  2. Umieść napęczniałą żelatynę w rondelku, dodaj glukozę i podgrzewaj całość do połączenia składników, nie dopuszczając do zagotowania.
  3. Do lekko przestudzonej masy wsypuj po trochu cukier puder, cały czas mieszając.
  4. Gdy konsystencja masy będzie odpowiednia, by dało się ją zagnieść, przełóż masę na stolnicę i rozwałkuj na cienki placek.
  5. Szklanką wykrój kółeczka (od średnicy szklanki zależy wielkość duszków)
  6. Na babeczce pokrytej czekoladą, konfiturą lub kremem połóż pralinkę i delikatnie pokryj ją „płachtą” z masy cukrowej.
  7. Przy pomocy cienkiego pędzelka narysuj oczy i buzię rozpuszczoną czekoladą (czekolada powinna mieć konsystencję farbki, jeśli jest zbyt gęsta, dodaj mleko).

Jeśli nie masz czasu lub obawiasz się, że masa cukrowa się nie uda, możesz kupić gotową. Koniecznie w kolorze białym. Mając taką masę cukrową od razu możesz przejść do punktu 4. w przepisie.
Z rozwałkowanej masy cukrowej możesz też wykrawać różne kształty (np. kości lub bandaże mumii).

Duszki bezowe na halloweenowe babeczki

AdobeSytock

Do przygotowania bezowych duszków potrzebne będą:

  • 2 jajka, a dokładnie rzecz biorąc ich białka,
  • szczypta soli,
  • 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków

Bezowe duszki – przepis krok po kroku:

  1. Rozgrzej piekarnik do 100 stopni.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. Z białek zacznij ubijać pianę, dodając szczyptę soli .
  4. Do sztywno ubitej piany dodawaj stopniowo cukier (ważne jest by każda dodana porcja cukru idealnie połączyła się z pianą).
  5. Błyszczącą, gładką i dość gęstą masę umieść w szprycy, kuchennym rękawie lub papierowej tutce i wyciskaj bezpośrednio na blaszkę.
  6. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 90 minut.
  7. Gotowe, przestudzone bezy przemień w duszki dorysowując im oczka i buzię (np. rozpuszczoną gorzką czekoladą) a potem poustawiaj je na halloweenowych babeczkach.

W przypadku muffinek na Halloween absolutnie nie musisz przejmować się, że coś nie wyjdzie idealnie. Śmiało możesz potraktować ich przygotowywanie jako zabawę. Zabawę, która może spodobać się również dzieciom... Być może wspólnie wpadniecie na zupełnie inną koncepcję dekoracji? Efekt prawdopodobnie strrrasznie fajnie was zaskoczy!

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama