Bylica - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe
Bylica - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe może powodować alergie krzyżowe. Sprawdź, reakcje krzyżowe, jakie wywołuje Bylica - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe. Zobacz, na jakie alergeny krzyżowe musisz uważać.
Bylica – informacje dla uczulonych
Choć nazwa bylica zwykle nic nikomu nie mówi, kryje się za nią roślina, którą bardzo łatwo spotkać. Jest to powszechnie występujący chwast. Pyłek bylicy unosi się w powietrzu w okresie wakacji (sprawdź: kalendarz pylenia). Większość alergii wziewnych pojawiących się późnym latem ma związek właśnie z tą rośliną.
Pyłek bylicy wywołuje alergiczne zapalenie błony śluzowej i spojówek. U uczulonych na bylicę osób może dochodzić do reakcji krzyżowych z wieloma innymi alergenami wziewnymi oraz pokarmowymi (patrz - ramka wyżej). Skutkiem tych ostatnich może być OAS (Oral Allergy Syndrom). Pod tą nazwą kryje się zespół alergii błony śluzowej jamy ustnej, pojawiający się po zjedzeniu uczulających owoców i warzyw.
Jeśli uczula Cię bylica, możesz mieć uczulenie na:
- trawy/zboża
- owoce pestkowe (jabłko, gruszka)
- lateks
- pieprz
- seler
- anyż
- pomidor
- mango
- rumianek
- orzeszki ziemne (arachidowe)
- groch
- kminek
- owoce pestkowe (śliwka, brzoskwinia)
- kiwi
- drzewo oliwne
- koper
- złocień
- kolendra
- marchewka
- słonecznik
- curry (przyprawa)
- papryka
- brzoza
- ambrozja
- orzechy