Jestem w szóstym miesiącu ciąży. Okazało się, że mam niedokrwistość i lekarka przepisała mi żelazo. Powiedziała też, żebym jadła mięso, ale nie dała żadnych innych zaleceń. Co jeszcze powinno znaleźć się w mojej diecie? Iza z Katowic

Reklama

Rzeczywiście dobrym źródłem żelaza jest mięso, zwłaszcza czerwone, a także wątróbka (z młodych zwierząt). Zawierają one najlepiej przyswajalne żelazo, tzw. hemowe. Dużo jest go też w innych rodzajach mięs: chudej wołowinie, wieprzowinie, jagnięcinie, a także w zielonych warzywach liściastych (np. natce pietruszki, sałacie) oraz morelach i pomidorach. Może Pani od czasu do czasu jeść płatki śniadaniowe, bo są one wzbogacane w żelazo. By poprawić wchłanianie żelaza, trzeba jeść owoce zawierające dużo witaminy C, np. maliny, grejpfruty, pomarańcze, cytryny i pić soki owocowe, np. z czarnych porzeczek. Warto za to zrezygnować z czarnej herbaty, bo zmniejsza ona zdolność przyswajania żelaza, a także słodkich napojów gazowanych, które zawierają szkodliwe fosforany i uniemożliwiają wchłanianie tego pierwiastka.

Reklama

Odpowiada: dr hab. Halina Weker, dietetyk. Od 17 lat kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka. Autorka przepisów kulinarnych dla najmłodszych, poradników o karmieniu zdrowych i chorych maluchów, współautorka schematu żywienia niemowląt. Wykłada również dietetykę pediatryczną na UM w Warszawie.

Reklama
Reklama
Reklama