Daktyle mogą stanowić cenny składnik diety kobiety ciężarnej. Zawierają cukry, błonnik, kwas foliowy, magnez, potas i witaminę K, które są niezbędne dla zdrowego rozwoju płodu.

Reklama

Daktyle mają mięsisto-mazistą konsystencję i są słodkie w smaku. W niektórych rejonach świata nazywane są chlebem życia. W Polsce dostępne są najczęściej daktyle suszone, które naprawdę warto jeść podczas ciąży.

Spis treści:

Daktyle w ciąży – wartości odżywcze

Po suszone daktyle warto sięgać przez całą ciążę. Jedzenie ich może przynieść wiele korzyści zarówno przyszłej mamie, jak i rozwijającemu się płodowi, który pobiera z krwi matki wszystkie cenne składniki.

Co zawierają daktyle i jak wspierają ciężarną i rozwijający się płód:

Zobacz także
  • cukry proste – szybko przedostają się do krwioobiegu i dodają energii; z tego względu suszone daktyle to idealna przekąska w czasie ciąży,
  • kwasy tłuszczowe – są źródłem energii i składnikiem hormonów,
  • błonnik – wspomaga perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom; daktyle w drugim i trzecim trymestrze ciąży mogą okazać się cennym wsparciem w walce z tymi dolegliwościami;
  • potas – wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, zapobiega bolesnym kurczom mięśni;
  • kwas foliowy – niezbędny do prawidłowego kształtowania się układu nerwowego dziecka, zapobiega powstawaniu wad wrodzonych; z tego powodu warto jeść daktyle w pierwszym trymestrze ciąży,
  • salicylany – działają przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie,
  • żelazo – zapobiega anemii, wspiera odporność,
  • antyoksydanty – zwalczają wolne rodniki, działają przeciwzapalnie, wzmacniają odporność
  • magnez – wspomaga rozwój układu kostnego dziecka, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga prawidłową pracę mięśni,
  • witamina K – reguluje krzepliwość krwi, wzmacnia kości.

Z jedzeniem suszonych daktyli w ciąży powinny jednak uważać kobiety chorujące na cukrzycę. Ze względu na dużą zawartość cukrów prostych, daktyle szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Ciężarne zmagające się z cukrzycą powinny skonsultować jedzenie daktyli z lekarzem (razem z nim ustalić bezpieczną dla siebie porcję daktyli do zjedzenia na raz). Zalecenie to dotyczy wszystkich suszonych owoców jedzonych w okresie ciąży.

Daktyle a poród

Jedzenie daktyli pod koniec ciąży pozytywnie wpływa na poród bez negatywnego wpływu na matkę i dziecko – takie wnioski płyną z badań przeprowadzonych przez naukowców z Instytutu Journal of Midwifery & Reproductive Health.

Jak odkryli naukowcy, regularne jedzenie daktyli pod koniec ciąży pozwala:

  • zwiększyć szansę na naturalne rozpoczęcie się akcji porodowej w normalnym terminie
  • zmniejszyć ryzyko porodu indukowanego
  • przyspieszyć rozwieranie się szyjki macicy w pierwszej fazie porodu
  • zmniejszyć ryzyko konieczności zastosowania oksytocyny podczas porodu
  • zwiększyć skuteczność indukcji porodu, jeśli okaże się niezbędna.

Jak to się dzieje, że jedzenie daktyli wspomaga narodziny dziecka? Naukowcy twierdzą, że daktyle uwrażliwiają macicę na działanie naturalnej oksytocyny, a ponadto zawierają składniki niezbędne do produkcji prostaglandyn, które odpowiadają za przygotowanie szyjki macicy do porodu.

Daktyle na wywołanie porodu

Choć żadne badania nie potwierdziły tego, że jedzenie daktyli w trzecim trymestrze ciąży pozwala wywołać poród, to wiele kobiet liczy na to, że tak właśnie zadziałają. Daktyle nie wywołują porodu, a jedynie pomagają w tym, aby akcja porodowa rozpoczęła się w terminie, czyli w okolicach 40 tygodnia ciąży. Oznacza to, że jedzenie daktyli na wcześniejszych etapach ciąży nie zwiększa ryzyka przedwczesnego porodu, ale też to, że nie wystarczy zjeść garści suszonych daktyli, gdy mija termin porodu, aby go rozpocząć.

Dobroczynny wpływ daktyli na poród może zaistnieć tylko wtedy, gdy jada się je regularnie w ilości 6 daktyli dziennie – o takie dawce wspominają naukowcy. Aby faktycznie zwiększyć swoje szanse na urodzenie dziecka w terminie i uniknięcie ciąży przenoszonej, jedzenie daktyli trzeba rozpocząć nie później niż w 36 tygodniu ciąży.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama