Ciasta
Są takie, które możesz zrobić bez mleka. Ale co do nich dodać zamiast masła i jajek? A zamiast mąki?
- Edipresse
Są takie, które możesz zrobić bez mleka. Ale co do nich dodać zamiast masła i jajek? A zamiast mąki? Czy takie ciasto może jeszcze być smaczne? Oczywiście!
Do wypieków dla alergika uczulonego na mleko nie możesz dodawać masła. Twardą margarynę i masmiksy musisz odrzucić z powodu obecności w nich szkodliwych tłuszczów trans. Natomiast miękka margaryna (zdrowsza, bo bez niedobrych tłuszczów) nadaje się – niestety – tylko do smarowania, bo pod wpływem wysokiej temperatury zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe zmieniają się w szkodliwe tłuszcze trans! Najlepiej więc zamiast masła dodać do ciasta olej (bardzo dobrze wychodzi np. marchwiowe, zebra, piernik). Pyszny jest też biszkopt, zrobiony z samych jajek i mąki.
Jeśli malec jest uczulony na białko jajka, możesz zamiast niego dodawać do wypieków zmiksowane banany lub olej i wodę (spajają ciasto). Jeśli natomiast ma alergię na gluten, kup specjalną mąkę bezglutenową do wyrobu ciast.
Konsultacja: Edyta Gulińska, dietetyk