9 ziół dla dziecka na zwiększenie odporności
Zdrowie twojego dziecka jest dla ciebie ważne - to oczywiste. Wiele byś dała, żeby w końcu przestało chorować. Kluczem do zdrowia nie zawsze są jednak tabletki. Liczy się na pewno dobra dieta. Odporność możesz też wspomagać ziołami.
1 z 10
Rośliny stosowano leczniczo od zawsze. Dawniej, gdy nie było chemicznych lekarstw, leczono się tylko ziołami. Teraz ponieważ nie ma badań naukowych (lub są one skomplikowane), ziołom się nie ufa, choć przemysł farmaceutyczne ochoczo z nich korzysta.
Istnieje wiele ziół wzmacniających odporność i bezpiecznych dla dzieci. Należy tutaj lipa, malina, mniszek, rumianek, dzika róża. Zioła można podawać dzieciom, ale ilość gatunków dla nich przeznaczone będzie oczywiście mniejsza niż dla dorosłych. Dzieciom podaje się zioła działające łagodnie, np. herbatkę z kopru włoskiego, rumianku czy anyżu - podaje się je dzieciom już od pierwszych miesięcy życia. Starsze dzieci 4-6 letnie chętnie wypiją herbatkę z lipy czy nagietka.
Zobacz też: Czy rosół pomaga na przeziębienie?
2 z 10
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}
Rumianek pospolity
To ziele, które cieszy się sporym zaufaniem (np. Francuzi i Portugalczycy piją go na co dzień jak zwykłą herbatę). Ma właściwości kojące, wzmacniające organizm i jego odporność. Działa silnie przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i odkażająco. Jest stosowany w osłabieniu organizmu, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych (angina, zapalenie zatok), stanach zapalnych jamy ustnej. Znane jest równie działanie uspokajające rumianku przy niepokoju, stresie, a także bezsenności.
Dla dzieci polecana jest herbatka z rumianku.
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}
3 z 10
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}
Malina właściwa
Liść maliny działa ogólnie wzmacniająco, stosuje się go w osłabieniu po chorobie, a herbatka spożywana regularnie działa oczyszczająco, przeciwzapalnie i może wzmacniać odporność. Napary z liści działają też napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwbiegunkowo. Owoc i sok z malin stosuje się przy przeziębieniach, działają one wzmacniająco, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgorączkowo, napotnie i wykrztuśnie.
Dla dzieci polecany jest sok z malin i napar z liści malin i suszonych owoców maliny.
Zobacz też: Zupa z malin z kaszką manną
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}
4 z 10
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}
Lipa drobnolistna
Kwiaty lipy wykazują działanie napotne, obniżające gorączkę, a także przeciwzapalne, moczopędne, osłaniające i powlekające przewód pokarmowy dzięki związkom śluzowym. Znane są też ich właściwości uspokajające, rozkurczowe oraz redukujące stany napięcia nerwowego, zwłaszcza u dzieci i osób w podeszłym wieku. Napar z kwiatów lipy stosuje się przy gorączce, grypie, przeziębieniach, kaszlu, anginie, zapaleniu oskrzeli.
Dla dzieci polecany jest napar z kwiatów lipy.
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}
5 z 10
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}
Dzika róża
Owoce róży działają stymulująco na układ odpornościowy, pobudzając go do pracy. Są stosowane zwłaszcza w stanach ogólnego osłabienia, zmęczenia, podatności na choroby przeziębieniowe lub tuż po przebytych chorobach, w okresie rekonwalescencji, podatności na stres. Podawanie naturalnej witaminy C jest szczególnie zalecane w okresach wzmożonego zapotrzebowania, np. ciąża, laktacja, choroby zakaźne i przeziębieniowe, grypa, angina.
Dla dzieci polecana jest herbatka z owoców dzikiej róży.
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}
6 z 10
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}
Pokrzywa zwyczajna
Ziele i liście pokrzywy regulują krążenie krwi. A ze względu na ilość witamin i składników mineralnych wykazują działanie odżywcze, zwiększają ilość czerwonych krwinek i hemoglobiny we krwi, przeciwdziałając anemii. Wzmacniają układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie i wzmacniająco w osłabieniach po przebytych chorobach.
Dla dzieci poleca się herbatkę z pokrzywy.
7 z 10
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}
Jeżówka purpurowa
Silnie stymuluje układ odpornościowy. Zwiększa ilość i aktywność limfocytów i interferonu , co sprzyja zwalczaniu drobnoustrojów (m.in. wirusy, bakterie, pasożyty), które atakują organizm. Jeżówka ma właściwości przeciwbakteryjne, jest stosowana w leczeniu anginy, zapalenia zatok, chorób układu oddechowego. Ma też właściwości przeciwwirusowe, które wykorzystuje się w zapobieganiu i leczeniu grypy, przeziębień, odry, ospy, różyczki i półpaśca. Działa przeciwgrzybiczo, przeciwbólowo, przeciwzapalnie, napotnie i przeciwgorączkowo. Skutecznie zwalcza paciorkowce i gronkowce. Podawanie jej dziecku skonsultuj z lekarzem lub fitoterapeutą.
Dla dzieci polecana jest herbatka z owoców jeżówki z miodem.
8 z 10
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}
Nagietek lekarski
Kwiaty nagietka mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antywirusowe, przeciwzapalne, immunostymulujące, przeciwbólowe. Nagietek niszczy paciorkowce, gronkowce, dlatego stosuje się go przy infekcjach gardła, zapaleniach spojówek. Wzmacnia też układ odpornościowy organizmu, przez co zmniejsza się podatność na infekcje.
Dla dzieci poleca się maść nagietkową na zmiany skórne.
9 z 10
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}
Czosnek pospolity
Jest wykorzystywany w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, ale działa też silnie przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Uznawany jest za naturalny antybiotyk roślinny. Przyjmowany regularnie wspomaga odporność organizmu i zwalcza wszelkie stany zapalne dróg oddechowych, przeziębienia i grypy. Jest też silnym środkiem przeciwrobaczym, wspomaga trawienie , działa wykrztuśnie.
Dla dzieci polecane jest np. masło czosnkowe.
Zobacz też: Jak zrobić domowy syrop czosnkowy na przeziębienie?
10 z 10
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}
Cebula zwyczajna
Korzystnie wpływa na trawienie, działa wykrztuśnie. Surowa cebula ma silne działanie bakteriobójcze, dlatego wykorzystuje się ją do produkcji soków stosowanych w leczeniu górnych dróg oddechowych - w kaszli przeziębieniowym, astmatycznym, katarze, anginie, grypie. Spożywana systematycznie w okresie jesiennym i wiosennym wzmacnia odporność organizmu na infekcje bakteryjne.