Arbuz na 7 sposobów - niektóre mogą cię zaskoczyć!
Arbuzy właśnie teraz są najlepsze - to właśnie latem są najsłodsze, najbardziej soczyste i najpiękniej pachną. Zobacz, jak można podawać arbuza, by jego sok nie ciekł po brodzie.
1 z 7
Arbuzowa "pizza"
Arbuzowej "pizzy" nie oprze się żaden malec.
- Potnij arbuza na okrągłe plastry
- Ozdób je owocami, wiórkami kokosowymi, bitą śmietaną itd.
- Każdy plaster pokrój na kawałki tak jak prawdziwą pizzę.
Zobacz także: 5 rewelacyjnych sposobów na arbuza - dzieci to kochają!
2 z 7
Arbuzowe paluszki
Arbuzowe paluszki je się o wiele wygodniej niż duże, półokrągłe kawałki. i wbrew pozorom łatwo je przygotować.
- Przetnij niewielkiego arbuza na pół
- Potnij go w półokrągłe plastry
- Potnij arbuza jeszcze raz, tym razem w poprzek.
Gotowe!
Sprawdź także: Które owoce i warzywa tuczą?
3 z 7
Arbuzowe gwiazdki
Kto powiedział, że foremki do świątecznych ciastek przydają się tylko przed Bożym Narodzeniem?
Arbuzowe gwiazdki można schłodzić przed podaniem. Można też zrobić z nich pyszną i efektowną sałatkę, np. dodając do nich jagody.
4 z 7
Arbuzowe kuleczki
Arbuzowe kuleczki robi się przy pomocy specjalnej łyżki. Jeśli dodasz do nich kulki melonów o różnych kolorach, powstanie efektowna sałatka.
5 z 7
Tort z arbuza
Tort z arbuza jest zdrowy, pięknie wygląda i nie tuczy. I wcale nie trzeba być super zdolnym, żeby go zrobić.
- Pokrój arbuza na grubsze niż zwykle, kilkucentymetrowe kawałki. Odetnij skórkę.
- Ułóż "piętra" tortu
- Ozdób je owocami. Możesz powycinać je w różne kształty przy pomocy foremek do ciastek przykleić do arbuza przy pomocy bitej śmietany.
6 z 7
Lód arbuzowy
Zamrożone kawałki arbuza można wrzucać do wody zamiast kostek lodu. Będzie pięknie pachniała. Można też zrobić lód arbuzowy. Wystarczy blender, pojemnik do lodu i zamrażalnik.
7 z 7
Babeczki z arbuza
Jeśli nie masz specjalnej, stalowej tulejki do wicinania walców, możesz przy pomocy foremek albo szklanki wykroić z arbuza kółka. Ozdób je np. masą z serka, ogórkami lub listkami mięty.