Składniki na 6–8 sztuk:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao

Reklama

Na masę:
- 70 dag truskawek
- 20 dag serka mascarpone
- 1 szklanka kremówki
- 1 torebka cukru waniliowego
- sok i skórka z 1 cytryny
- paseczki skórki cytrynowej

Sposób wykonania:
1. Żółtka utrzyj z cukrem i 4 łyżkami gorącej wody. Białka ubij na sztywną pianę, połącz z utartymi żółtkami. Następnie wsyp mąkę, kakao i lekko wymieszaj.
2. Blachę wyłóż pergaminem. Narysuj kółka o średnicy 10 cm. Rozsmaruj na nich ciasto na grubość centymetra. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piecz 8–10 minut.
3. Po wyjęciu ostrożnie oddziel pergamin od ciastek. Włóż je do małych miseczek, żeby nabrały półokrągłego kształtu. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
4. Truskawki opłucz zimną wodą, osącz i oczyść z szypułek. Serek mascarpone lekko wymieszaj z kremówką ubitą z cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny. Tuż przed podaniem koszyczki napełnij kremem i truskawkami. Udekoruj paseczkami skórki cytrynowej.

Reklama

Przygotowanie: 35 min

Reklama
Reklama
Reklama