Okres pomiędzy pierwszym a trzecim rokiem życia jest dla dziecka bardzo ważny. Aby rozwijało się prawidłowo, rosło i miało siłę zdobywać świat, w jego diecie nie może zabraknąć odpowiedniej ilości kalorii, witamin i mikroelementów.

Reklama

Śniadanko Puchatka
– 2 łyżki płatków owsianych,
– 1 jabłko,
– 3 łyżki jogurtu,
– 1 łyżeczka zmielonych ziaren słonecznika,
– rodzynki,
– łyżeczka miodu, łyżeczka serka homogenizowanego,
– płatki kukurydziane.
Płatki owsiane namocz wieczorem w 0,5 szklanki wody. Rano podgrzej, dodaj rodzynki, jogurt, słonecznik, utarte jabłko. Można osłodzić miodem. Włóż masę do salaterki, posyp płatkami kukurydzianymi, ozdób łyżeczką serka homogenizowanego i owocami.

Twarożek Gąski Balbinki
– 10 dag twarogu,
– pomidor,
– 1 zielony ogórek,
– kilka rzodkiewek,
– szczypiorek, sałata,
– 2 łyżki śmietany,
– szczypta soli.
Pokrój warzywa w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj. Twarożek rozetrzyj na gładką masę, dodaj śmietanę i warzywa. Podawaj do chleba.

Kaszka Łasuszka
– 4 łyżki kaszy kukurydzianej,
– jabłko, rodzynki,
– 1 łyżeczka masła, jagody.
Kaszę kukurydzianą ugotuj na wodzie. Starte jabłuszko upraż w małym rondelku, dodaj masło i rodzynki, połącz z kaszą. Przełóż do salaterki. Osłódź do smaku. Wierzch udekoruj jagodami, truskawkami, malinami, kawałkami banana i pomarańczy. Podawaj z mlekiem lub jogurtem.

[CMS_PAGE_BREAK]
Czas na obiadek...

Zobacz także

Kurczaczek z jabłuszkiem
– pierś z kurczaka,
– 50 g szpinaku,
– kwaśne jabłka,
– oliwa z oliwek,
– szczypta soli i pieprzu.
Szpinak umyj, włóż na minutę do wrzącej wody, odsącz. Natnij w połowie pierś kurczaka, posyp solą i pieprzem. W każde nacięcie włóż małą wiązkę szpinaku, zawiń pierś w rulonik, przebij drewnianym patyczkiem. Ułóż na naoliwionej blasze razem z pokrojonym w kostki jabłkiem. Na 15 minut wstaw do piekarnika w temperaturze 170 stopni C.

Zupa-krem z brukselki
– 20 dag brukselki,
– 10 dag warzyw mieszanych (marchew, seler, pietruszka, por),
– 1 łyżeczka masła,
– 1 łyżeczka mąki,
– 5 dag śmietanki,
– 1 jajko.
Ugotuj wywar z warzyw (ewentualnie z mięsa i warzyw). Wyjmij warzywa (możesz je zużyć do przygotowania sałatki jarzynowej). Brukselkę ugotuj do miękkości na gotowym wywarze, następnie przetrzyj przez sito. Z tłuszczu i mąki przygotuj zasmażkę, rozprowadź wywarem, zagotuj. Wymieszaj z przetartą brukselką. Żółtko rozbij ze śmietanką, dodaj do brukselki, zagotuj. Podawaj z grzankami.

...i na kolację

Ryżowy pagórek
– pół szklanki ryżu,
– marchewka,
– pietruszka wraz z natką,
– pomidor,
– kiszony ogórek,
– jogurt naturalny,
– jajko ugotowane na twardo.
Ugotuj ryż, a osobno pokrojoną drobno marchewkę i pietruszkę. Pomidor pokrój na cząstki, ogórek w plasterki, jajko na cząstki. Ułóż „ryżowy pagórek”, przybierając go jarzynami, jajkiem, jogurtem. Posyp drobno posiekaną natką.
Przykładowy jadłospis dla dzieci od jednego roku do trzech lat

Reklama

Budyń z kalafiora
– kalafior,
– 4 dag kaszy manny,
– 1 łyżeczka masła,
– 3 jajka,
– 2 dag tartej bułki,
– masło do smarowania formy,
– szczypta soli.
Kalafior ugotuj w ocukrzonej i osolonej wodzie. Posmaruj formę budyniową masłem, posyp tartą bułką. Masło utrzyj, dodając kolejno żółtka. Ubij pianę, dodaj do masy jajecznej. Kalafior podziel na małe różyczki, dodaj do masy. Dosyp kaszę mannę, osól. Włóż wszystko do formy budyniowej, gotuj na parze około 0,5 godziny.

Reklama
Reklama
Reklama