Reklama

Często jednak mamy dylemat, czym powinniśmy się kierować, dokonując zakupu. Ważne jest nie tylko to, z jakich składników zestawiamy posiłek, lecz także ich jakość, zwłaszcza w diecie najmłodszych. Dzieci to szczególni smakosze, jeśli raz im coś nie zasmakuje, możemy ich potem przez długi czas nie przekonać do danej potrawy. Dlatego powinniśmy przykładać szczególnie dużo uwagi do jakości kupowanych produktów. Pierwsze rodzaje mięsa, jakie podajemy naszemu dziecku, to najczęściej mięso z kurczaka i indyka. Czym zatem powinniśmy się kierować przy zakupie drobiu, skoro w sklepach mamy obecnie tak szeroki wybór?

Reklama

Certyfikat jakości

Z myślą o potrzebach najbardziej wymagających współczesnych konsumentów powstał system QAFP (skrót od angielskich słów: Quality Assurance for Food Products). Program Gwarantowanej Jakości Żywności jest pierwszym w Polsce drobiarskim systemem jakości. Założenia tego systemu zostały opracowane przez naukowców z wiodących ośrodków akademickich (m.in. Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i Instytutu Zootechniki w Krakowie) po to, aby wyróżnić produkty o wysokiej jakości.

Znak jakości QAFP na opakowaniu kurczaka czy indyka, jest dla nas bardzo ważną informacją – oznacza, że ten produkt spełnia szereg restrykcyjnych wymogów. Drób oznaczony certyfikatem QAFP kontrolowany jest już od samego początku, w myśl zasady, że każda czynność może wpłynąć na końcową jakość. Hodowca zobowiązany jest stworzyć odpowiednią infrastrukturę, w tym właściwą wentylację i oświetlenie dla chowu. Certyfikat określa także skład paszy dla drobiu, która składa się przede wszystkim ze zbóż pochodzących z polskich pól, uzupełnionych śrutą sojową. Nie wolno dodawać do paszy antybiotykowych stymulatorów wzrostu i hormonów.

Przed przekazaniem drobiu do ubojni, obowiązkowo wykonuje się badania na obecność Salmonelli w celu wyeliminowania ryzyka występowania tej bakterii. Producent musi także zapewnić ubój minimalizujący stres i cierpienia zwierząt. Drób od razu po przetransportowaniu zostaje wyładowywany i umieszczany w wentylowanych pomieszczeniach. Ubojnia musi spełniać wymogi kontroli Inspekcji Weterynaryjnej. Także gotowy produkt jest sprawdzany czy ma właściwą barwę, strukturę i zapach oaz poddawany badaniu weterynaryjnemu przed dzieleniem i pakowaniem.

Jakie mięso kupować?

Jeśli chcemy mieć pewność, że podamy naszemu dziecku smaczne mięso, wybierajmy właśnie to hermetycznie zapakowane i z certyfikatem QAFP. Różnice widać od razu: mięso QAFP posiada ładny kolor, dobry smak i aromat, a jego struktura jest zwarta i jędrna. I co najważniejsze – możemy sprawdzić skąd pochodzi kupowany przez nas drób.

Mięso drobiowe z logo QAFP nie jest nastrzykiwane, nie są dodawane do niego żadne posypki i substancje dodatkowe. Proces jego pozyskiwania jest pod stałym dozorem Inspekcji Weterynaryjnej, wszystko po to, aby mieć pewność, że na nasze stoły dostarczany jest drób dobrej jakości. Certyfikat QAFP może otrzymać tylko to mięso, które pochodzi od odpowiedzialnych i ambitnych producentów. Sprostanie wymogom QAFP nie jest proste i dodatkowo podlega ciągłej kontroli.

Naturalność i inne znakomite cechy drobiu z certyfikatem QAFP, to bezpieczny wybór mięsa dla naszego dziecka i całej rodziny. Kontrolą objęty jest cały cykl produkcyjny począwszy od hodowli, żywienia zwierząt i warunków ich chowu, poprzez ubój, rozbiór, transport, konfekcjonowanie i pakowanie, skończywszy na magazynowaniu i sprzedaży. W trosce o jakość potraw, które przygotowujemy dla najbliższych, warto wybierać to, co dokładnie sprawdzone, a więc mięso drobiowe z certyfikatem QAFP.

Dowiedz się więcej na www.sprawdzonydrob.pl

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama