Składniki na 6 sztuk:
- 50 dag ricotty lub mielonego tłustego twarogu
- 60 dag truskawek
- 20 dag łuskanych orzechów włoskich
- 20 dag kremówki
- 1 pomarańcza
- 15 dag cukru pudru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 kieliszek likieru pomarańczowego (50 ml)
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 paczki herbatników Petit Beurre
- 10 dag masła
- listki melisy lub mięty do dekoracji

Reklama

Sposób wykonania:
1. Orzechy upraż na suchej patelni, drobno posiekaj. Wyłóż pergaminem 6 miseczek o średnicy ok. 8–10 cm.
2. Herbatniki rozkrusz i utrzyj z miękkim masłem i 5 dag posiekanych orzechów. Masę herbatnikową wyłóż na dno miseczek i ugnieć łyżką. Wstaw do lodówki.
3. Ser utrzyj z resztą orzechów, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok oraz likier pomarańczowy. Masę serową wymieszaj z ubitą śmietaną i żelatyną rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku.
4.Umyte truskawki przekój na połówki. Na herbatnikowych spodach rozsmaruj trochę masy serowej. Truskawki ustaw ciasno przekrojem do ścianek miseczek. Włóż resztę masy serowej.
5.Schłodź w lodówce. Przed podaniem dekoruj resztą truskawek i listkami ziół.

Reklama

Przygotowanie: 45 min

Reklama
Reklama
Reklama