Taki deser będzie smakował całej rodzinie. Oto proponowane przez nas przepisy na pierwsze w życiu lody malucha.

Reklama

Jeśli Twoje dziecko skończyło pierwszy rok i nie ma zbyt często kłopotów z gardłem, śmiało możesz mu zaproponować nieco zmrożonego rarytasu.

1. Lody z wiśniami w sosie karmelowym
– 1/2 kg wiśni,
– 1/4 kg cukru,
– 50 g masła,
– 4 porcje lodów śmietankowych,
– 1 opakowanie (200 ml) śmietanki.

Rozpuść masło na ogniu, dodaj cukier i gotuj, bez przerwy mieszając. Do jasnego karmelu wlej ostrożnie śmietankę i dalej gotuj, aż karmel dobrze się rozpuści. Dodaj wiśnie bez pestek, gotuj na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Wyłóż porcje lodów na talerzyki, przykryj wiśniami i polej sosem tuż przed podaniem.

Nasz sposób
Aby deser był słodszy, zastąp wiśnie truskawkami, które nie są takie kwaśne i łatwiej rozpuszczają się w śmietance z cukrem.

Zobacz także

2. Lody z bananem w gorącej czekoladzie
– 4 banany,
– 4 kulki lodów waniliowych,
– 4 kulki lodów czekoladowych,
– 75 gramów pokrojonych i obranych ze skórki migdałów,
– bita śmietana.
Sos czekoladowy:
– 1 tabliczka czekolady deserowej,
– 25 g masła.

Naczynie z masłem i pokruszoną czekoladą z dodatkiem pół szklanki wody postaw na garnku z gorącą wodą i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia obu składników. Sos powinien mieć konsystencję lekkiego kremu. Ułóż na talerzykach po jednej kulce lodów waniliowych i czekoladowych, na wierzchu połóż obranego banana, posyp migdałami, udekoruj ubitą śmietaną. Tuż przed podaniem polej deser gorącym sosem czekoladowym. Jeśli chcesz zasłużyć na miano najlepszej mamy na świecie, udekoruj talerzyki kolorowymi pastylkami czekoladowymi.

Nasz sposób
Aby ułatwić dziecku jedzenie, pokrój banan w plasterki i ułóż na lodach polanych gorącą czekoladą. Taka mieszanka smaków i temperatury jest przepyszna.

Reklama

Warto wiedzieć:
– Wbrew powszechnemu mniemaniu, lody nie zawierają zbyt dużo kalorii, są natomiast bardzo pożywne, zwłaszcza te na bazie mleka (śmietankowe, waniliowe i czekoladowe). Dostarczają organizmowi wapnia, witamin i łatwo przyswajalnych cukrów.
– Rozpływają się w ustach (nie trzeba gryźć ani połykać z wysiłkiem), zjedzone po posiłku ułatwiają trawienie.
– Stanowią znakomity deser dla dzieci w wieku rozwojowym i świetny sposób na uzupełnienie diety niejadków.
– Najlepiej jeść lody po obiedzie albo na podwieczorek, trzy, cztery godziny przed kolacją, wywołują bowiem efekt sytości. W żadnym wypadku nie mogą zastąpić obiadu czy kolacji.
– Owoce zawierają dużo witamin i minerałów, są łatwo strawne. Wybieraj dojrzałe okazy.
– Przygotowując deser dla dzieci, wyjmij lody z zamrażarki na kwadrans przed podaniem, aby nabrały konsystencji kremu. Lody możesz podać dziecku od drugiego roku życia.

Reklama
Reklama
Reklama