Jajko zawiera proteiny, niemal wszystkie witaminy (w tym cenną witaminę B9, czyli kwas foliowy), karotenoidy, cholinę, niacynę, która reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi, oraz lecytynę, niezbędną do prawidłowej pracy serca i mózgu.
Białko jaja, które ma optymalny dla potrzeb człowieka skład aminokwasów, jest niezastąpionym budulcem organizmu. Atutem jaj jest też wysoka zawartość cynku, wapnia, fosforu i żelaza. Jako jeden z nielicznych produktów spożywczych, jaja zawierają naturalny selen i jod.
Surowe jajko składa się w ponad 70% z wody, w 12% z białka, niecałe 10% przypada na tłuszcz, 1% to składniki mineralne, mniej niż 1% to węglowodany.
Skład chemiczny jaj jest uzależniony od wielu czynników, między innymi: czynników genetycznych, sposobu karmienia niosek, wieku kur, leczenia medycznego.
Posłuchaj, co o wartości odżywczej jajek mówi dr hab. Małgorzata Drywień z Katedry Żywienia Człowieka SGGW, ekspert Farmio.
Żywienie
04 kwietnia 2014
Jajko jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych. Przez naukowców jajka są nazywane „bombą odżywczą”. Dietetycy zalecają spożywanie nawet 10 jaj tygodniowo (1-2 dziennie). Sprawdź, co się kryje w jajku?
Polecamy
Porady