Reklama

Posiłki Gerber zawsze pod kontrolą
Gotowa żywność przeznaczona dla maluchów w wieku do 3 lat stanowi odrębną kategorię żywności i musi spełniać surowsze wymagania niż produkty dla dorosłych. Dlatego wszystkie produkty Gerber powstają pod czujnym okiem specjalistów i fachowców, którzy na każdym etapie produkcji dbają o jakość i bezpieczeństwo wytwarzanych obiadków, soczków i deserków. Jakość słoiczków musi być pod stałą kontrolą, dlatego w laboratorium Gerber codziennie upewniamy się, że spełniają wszystkie normy żywieniowe – tłumaczy Agnieszka Niewiara, Koordynator ds. Jakości w zakładzie produkcyjnym Gerber - Badania mikrobiologiczne, ocena walorów smakowych przez zespół panelistów, kontrola każdego opakowania, aby zapobiec ewentualnemu zanieczyszczeniu produktu, to tylko kilka z działań, podejmowanych przez nasz zespół, aby zapewnić najwyższy standard.

Reklama

Agnieszka Niewiara, Koordynator ds. Jakości Gerber

Surowe przepisy prawne bardzo precyzyjnie regulują zawartość substancji konserwujących, sodu oraz sztucznych barwników i aromatów w produktach dla najmłodszych, które mogą być przyczyną reakcji alergicznych i nawracających infekcji. Pod stałym nadzorem jest również proces produkcyjny. W przypadku słoiczków dla dzieci proces produkcji musi przebiegać w odpowiednich, sterylnych warunkach, aby zapewnić najwyższą jakość i bezpieczeństwo dla naszych dzieci – mówi Grzegorz Micał, Operator Produkcji w fabryce Gerber. Najważniejsze jest, aby normy gwarantujące bezpieczeństwo tych posiłków, zostały zachowane.

Grzegorz Micał, Operator Produkcji w fabryce Gerber

Jakość przede wszystkim
Gotowe produkty dla dzieci muszą powstawać na bazie składników najwyższej jakości i być ściśle dostosowane do poszczególnych etapów życia dziecka – wyjaśnia Anna Rzeszotek, specjalista ds. żywienia w Nestlé Nutrition. Dlatego wszyscy dostawcy surowców są starannie selekcjonowani oraz poddawani cyklicznym kontrolom. Specjalnie do tego celu powołany zespół Nestlé ds. Pozyskiwania Składników Żywności dla Niemowląt (EBIP) bezpośrednio nadzoruje współpracę z najlepszymi w Polsce uznanymi dostawcami mięsa oraz audytowanymi plantatorami owoców i warzyw. Aby podtrzymać najwyższą jakość usług, Gerber zapewnia wszystkim dostawcom specjalistyczne szkolenia w zakresie agrotechniki oraz najnowszych osiągnięć naukowych, warunkujących wysoką jakość plonów. Sama procedura dopuszczania owoców i warzyw do produkcji posiłków dla dzieci Gerber jest bardzo szczegółowa i długa. Normy dla posiłków i soków dla dzieci są o pięćset razy bardziej restrykcyjne niż dla dorosłych. – wyjaśnia Stanisław Szurek, sadownik, który od 17 lat dostarcza jabłka do fabryki Gerber w Rzeszowie. Owoce muszą być zawsze odpowiednio dojrzałe i świeże i nie mogą zawierać żadnych szkodliwych substancji, ani pestycydów. Hodowcom zabrania się również stosowania środków grzybobójczych oraz innych środków ochrony roślin – zarówno w uprawie, jak i procesie przechowywania.

Trwałość bez konserwantów
Produkty Gerber są bezpieczne mikrobiologicznie i nie wymagają dodawania konserwujących substancji chemicznych. Odporność szklanych opakowań na wysokie temperatury umożliwia rozlew produktów na gorąco oraz pozwala na prowadzenie procesu obróbki termicznej, w którym giną drobnoustroje. Dzięki temu produkty Gerber charakteryzują się przedłużonym okresem przydatności do spożycia. Zastosowany proces termiczny gwarantuje sterylność handlową wyrobu i jednocześnie zachowanie wartości odżywczej składników. Można go porównać do domowego procesu wekowania, jednak z wykorzystanie najnowocześniejszych technologii.

Zaufanie od ponad 80 lat
Produkty Gerber są bezpieczne i smaczne, ponieważ powstają dzięki ludziom, którzy na każdym etapie ich przygotowywania, robią to z myślą o dzieciach. W każdy słoiczek i soczek wkładają mnóstwo serca, po to, aby każda mama miała pewność, że podaje swojemu dziecku wszystko to, czego potrzebuje dla zdrowego rozwoju. Dowiedz się więcej na www.gerber.pl

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama