Gluten w diecie niemowląt
Wraz ze wzrostem popularności diety bezglutenowej coraz częściej pojawiają się informacje dotyczące roli glutenu w diecie niemowląt. Bardzo często można spotkać się z informacjami dotyczącymi szkodliwości glutenu dla niemowląt. Pogląd ten stoi w sprzeczności z wiedzą naukową.
Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, w wyniku przeprowadzonych badań wyraźnie stwierdza, że gluten, a więc również produkty oparte na mąkach pszennych mogą być włączane do diety niemowląt. Rodzice mogą rozpocząć proces włączania produktów pszennych pomiędzy skończonym 4, a 12 miesiącem życia dziecka. Oczywiście można zrobić to jedynie w przypadku, gdy nie zdiagnozowano żadnych przeciwskazań medycznych. Należy pamiętać również, aby włączanie glutenu do diety dziecka następowało stopniowo, tak aby można było zaobserwować czy wprowadzenie go do diety dziecka w postaci, np. bułki pszennej lub makaronu, nie powoduje wysypki, nudności czy biegunki.
Pamiętajmy też, że osoby chore na celakię, a więc te które muszą wykluczyć gluten z diety, stanowią 1% populacji kraju. Szacuje się, że choroba ta dotyka 1 dziecko na 15 tysięcy urodzeń. Nie ma więc potrzeby automatycznego wyłączania glutenu z diety niemowląt.
Wysokiej jakości mąka to zasługa wysokiej jakości ziaren, w tym ekologicznych ziaren żyta. Wybieraj więc odpowiedzialnie i bądź świadomym konsumentem.
Źródło:
https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/wprowadzanie-glutenu-do-diety-niemowlat/
Materiał promocyjny marki INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o.