Jagodowe krasnale
- mamotoja.pl
Składniki na 6 sztuk:
- 1 suchy wafel andrut
- 6 rożków waflowych do lodów
- 30 dag mielonego twarogu
- 5–6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1–2 łyżki soku z cytryny
- pół szklanki czarnych jagód
- 6 czerwonych porzeczek lub malin
Sposób wykonania:
1. Twaróg utrzyj z jogurtem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i sokiem cytrynowym. Małą szklaneczką wytnij z wafla 12 kółek. Wafelki złóż po dwa smarując je serkiem.
2. Z reszty serka uformuj 6 kulek. Ułóż je na przygotowanych waflach. Z czarnych jagód zrób oczy, a z czerwonych porzeczek buzie. Po łyżce jagód wsyp do czapeczek z waflowych rożków. Ustaw rożki na twarożkowych kulkach.
Nasza rada:
Aby krasnale były kolorowe, serek podziel na części i do każdej dodaj tartą czekoladę lub roztarte owoce.
Przygotowanie: 15 min