Lody dla dzieci: domowe przepisy na smaczne lody da najmłodszych
Lody dla dzieci powinny być zrobione z dobrych i naturalnych składników. Najlepiej, kiedy są to lody domowe, np. truskawkowe, śmietankowe, jogurtowe. Podajemy 5 przepisów na pyszne i zdrowe lody i sorbety dla dzieci
1 z 5
Lody dla dzieci łatwo przyrządzić samodzielnie. Z mleka, śmietanki lub jogurtu oraz owoców można przygotować wiele orzeźwiających przysmaków. Z doświadczenia wynika, że największą popularnością wśród najmłodszych cieszą się lody truskawkowe. I choć najłatwiej jest kupić je w sklepie, to wiadomo, że nie zastąpią one wersji domowej. Przyrządzając samodzielnie lody, będziesz mieć pewność, że powstały ze zdrowych składników. Gdy na dworze jest gorąco, lody ochłodzą, zaspokoją pragnienie, a ich smak, zapach i kolor dadzą mnóstwo przyjemności niejednemu smakoszowi!
Lody dla dzieci:
Przepisy na lody i sorbety dla dzieci:
- Lody truskawkowe
- Lody mleczno-śmietankowe
- Sorbet truskawkowo-bananowy
- Lody morelowo-jogurtowe
- Lody jagodowe
Kiedy podawać dzieciom lody?
Zdrowe lody dla dzieci powinny być dodatkiem do deseru, np. do pokrojonych owoców podanych na talerzyku. Dziecko powinno jeść lody powoli, małymi kęsami. Jeżeli dziecko jest zgrzane, gwałtowna różnica temperatury może spowodować nagłe oziębienie migdałków i krtani, a w konsekwencji ból gardła i jego zapalenie. Staraj się także zachować umiar w porcji, którą podajesz dziecku – nawet zdrowe i domowe lody dla dzieci zawierają sporo cukru, który nie wpływa dobrze przede wszystkim na zęby (sprzyja powstawaniu próchnicy), ale i prowadzi do nadwagi oraz otyłości u najmłodszych.
Jakich lodów nie dawać dzieciom?
Lody dla dzieci, które są sprzedawane w sklepach często oprócz mleka, owoców i soków owocowych, zawierają także substancje chemiczne takie jak: barwniki, konserwanty czy stabilizatory. Choć te dodatki spożywane od czasu do czasu nie są szkodliwe, to lepiej nie jeść ich w nadmiarze – wówczas mogą powodować wysypkę, biegunkę czy niepotrzebnie podrażniać jelita. Warto też zwrócić uwagę, czy nie zostały rozmrożone i powtórnie zamrożone. W takich lodach mogły rozwinąć się niekorzystne bakterie, które mogą spowodować u dziecka zatrucie pokarmowe.
Domowe lody dla dzieci: jak zrobić lody truskawkowe?
Jak zrobić lody truskawkowe? Przygotowując lody w domu, zrezygnuj z przepisów, które wymagają użycia surowych jajek (mogą być źródłem zakażenia salmonellą). Zdrowe lody dla dzieci powinny być przyrządzone ze świeżych lub mrożonych owoców, mleka (jeśli dziecko nie jest na nie uczulone) oraz śmietanki i odrobiny cukru. Poniżej podajemy przepis na truskawkowe lody dla dzieci:
Składniki:
- 600 g śmietanki 30-36%,
- kilka łyżek cukru,
- 500 g truskawek.
Przygotowanie:
Umyj, osusz i odszypułkuj truskawki. Dodaj do nich sok z cytryny, cukier i zmiksuj blenderem tak, aby powstał mus. Truskawkowy mus schłodź w lodówce przez kilka godzin lub zostaw go na noc. Po kilku godzinach (lub następnego dnia) ubij śmietankę na sztywno, a następnie do śmietanki dodaj mus truskawkowy. Tak powstałe lody umieść w specjalnej formie na lody, którą umieścisz na kilka godzin w zamrażalniku (m.in.2h). Po upływie dwóch godzin lody będą gotowe.
Domowy przysmak warto podać w pucharkach na lody dla dzieci, za którymi najmłodsi wprost przepadają!
Zobacz także:
2 z 5
Lody mleczno-śmietankowe
Lody mleczno-śmietankowe
składniki:
- 200 ml śmietanki 30-36%
- 400 g mleczka skondensowanego słodzonego
- 2 szklanki mleka 2%
Przygotowanie:
W naczyniu ubić śmietanę na sztywno. Dodać do niej mleko zwykłe i skondensowane. Zmiksować dokładnie i wstawić naczynie do lodówki na 2-3 godziny i lekko posłodzić.
Po tym czasie wyciągnąć lody z lodówki i dodać do nich ulubione owoce.
3 z 5
Sorbet truskawkowo-bananowy
Sorbet truskawkowo-bananowy dla dziecka
Składniki:
- 3 szklanki dobrze dojrzałych truskawek
- 3 dobrze dojrzałe banany
- 1 łyżka tłuszczu koksowego
- odrobiona wody lub mleka roślinnego
- odrobina migdałów i mięty
Przygotowanie:
Truskawki obrać, umyć i osuszyć. Banany obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie owoce (banany i truskawki) włożyć do zamrażarki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Owoce wyjąć z zamrażarki 30 minut przed blendowaniem i zblendować je wraz z łyżką tłuszczu koksowego i odrobiną wody lub mleka roślinnego. Gdy konsystencja będzie gładka, sorbet można przełożyć do pucharków i posypać posiekanymi migdałami i ozdobić miętą.
4 z 5
Lody morelowo-jogurtowe
Przepis na lody morelowo-jogurtowe dla dziecka
Składniki:
- 500 g moreli, najlepiej dojrzałych, lekko miękkich
- 500 ml jogurtu naturalnego
- cukier
Przygotowanie:
Pracę należy rozpocząć oczywiście od schłodzenia jogurtu. Morele trzeba dokładnie umyć, usunąć pestki i pokroić owoce na ćwiartki. Następnie wrzucić je do garnka, dodać cukier i podgotować na małym ogniu, aż owoce całkiem się rozpadną i odparują. Masę można dokładnie zblendować, aby pozbyć się większych kawałków skórek, lub przetrzeć przez sitko. Morele dobrze schłodzić. Jogurt należy połączyć z musem i miksować aż masa zgęstnieje ( ok. 20 minut). Następnie przełożyć lody do oddzielnego pojemnika i domrozić, aby po wyjęciu dało się formować kulki. Lody można dodatkowo podać ze świeżymi morelami.
5 z 5
Lody jagodowe
Domowe lody jagodowe dla dziecka
Składniki:
- 300 g jagód
- 300 g śmietanki 30 %
- niecałe pół szklanki cukru
Przygotowanie:
Świeże jagody należy przepłukać i przebierz z listków i gałązek. Owoce umieść w misce/garnku i zmiksuj na gładko np. przy pomocy blendera. Wyjmij śmietankę z lodówki i umieść w wysokim naczyniu. Na początku ubijaj mikserem na mniejszych obrotach. Stopniowo zwiększaj obroty. Po 1-2 minutach dodawaj po łyżce cukru, ciągle miksując. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Miksować łącznie 5 minut.
Część śmietanki dodaj do miski ze zmiksowanymi jagodami. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj resztę śmietanki i delikatnie wmieszaj. Masę przełóż do pojemnika z zamknięciem lub do foremek na lody na patyku.
Lody warto zblendować po 2 godzinach mrożenia. Po czym ponownie odstawić je do całkowitego zamrożenia na 4 godziny. Masa w dużym pojemniku z zamknięciem całkowicie zamrozi się po 6 godzinach. W wersji lodów na patyku wystarczą już tylko 2-3 godziny mrożenia.