Reklama

Nad prawidłowymi nawykami żywieniowymi dzieci warto pracować już od małego. Jednym z nich jest picie wody. Maluchy do 3. roku życia powinny wypijać minimum 1,3 litra wody dziennie, starszaki, do 8. roku życia około 1,6 l. Sporo? Zobacz, to się da zrobić!

Reklama

Woda w pierwszym półroczu życia dziecka

Maluchom karmionym piersią wodę możemy wprowadzać od momentu rozpoczęcia rozszerzania diety. Niemowlęta do 6. miesiąca życia karmione wyłącznie piersią na żądanie nie wymagają dodatkowego dopajania. Pokarm mamy podczas każdego karmienia najpierw jest rzadki i gasi pragnienie maluszka, a potem gęstszy, bardziej sycący, bardziej odżywczy. Dlatego w upały wystarczy po prostu częściej na krótko przystawiać niemowlę do piersi, by z niej popijało jak starszak wodę z butelki.

Dzieci karmione mieszanką modyfikowaną dopajamy wodą – o tym, w jakiej ilości i jak często, decyduje pediatra.

Woda niskozmineralizowana czy wręcz przeciwnie – wysokozmineralizowana?

Dla niemowląt i dzieci do 3. r. ż. optymalne są wody źródlane i mineralne niskozmineralizowane (do 500 mg/l składników mineralnych), niskosodowe, niskosiarczanowe. Nie zaleca się podawania wód o wysokiej mineralizacji, ponieważ mogą zawierać one w większych ilościach także substancje niewskazane dla tej grupy. Wybierając dla siebie odpowiednią wodę do picia powinniśmy wziąć pod uwagę przede wszystkim nasz stan zdrowia, a także styl życia i wiek. Według polskich zaleceń, dla każdego, niezależnie od stanu zdrowia czy wieku, optymalne będą wody źródlane i mineralne niskozmineralizowane. Przykładem jest woda Żywiec Zdrój, która jest odpowiednia nawet dla tak szczególnych grup jak niemowlęta, kobiety w ciąży i karmiące piersią. Kolejną kwestią, na którą warto zwrócić uwagę jest zawartość poszczególnych składników mineralnych. Wody wysokozmineralizowane z jednej strony mogą być dla organizmu źródłem takich składników jak wapń czy magnez, ale też najczęściej zawierają większą ilość składników takich jak wodorowęglany, chlorki, jodki czy sód, które przez niektóre osoby powinny być ograniczane w diecie. To dlatego taka woda nie jest odpowiednia dla każdego do stałego spożycia w większych ilościach.

Dla kogo koniecznie przegotowana?

W przypadku najmłodszych niemowląt (do 6. miesiąca życia), każdą wodę warto przegotować przed podaniem (również w przypadku przyrządzania mieszanek modyfikowanych na bazie wody) ze względu na bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Jest to czysto profilaktyczne zalecenie, gdyż organizm niemowlęcia może być bardziej wrażliwy niż starszego dziecka.

W przypadku starszych dzieci świeżo otwarta woda butelkowana zazwyczaj nie wymaga gotowania, pod warunkiem, że woda:

  • ma szczelnie zamknięte opakowanie,
  • była odpowiednio przechowywana.

Jeżeli butelka była otwarta wcześniej (zwłaszcza gdy nie była przechowywana w lodówce lub też gdy ktoś spożywał ją prosto z butelki) lub też podajemy wodę z innego źródła, zawsze należy ją przegotować lub unikać jej podawania.

Kranówka

Woda z kranu jest wodą uzdatnioną do picia i powinna być bezpieczna, natomiast pomiędzy wodą kranową a wodami butelkowanymi występują zasadnicze różnice, zarówno w zakresie pochodzenia, przygotowania do udostępnienia, jak i przeznaczenia oraz wymagań. Woda butelkowana musi spełniać wymagania określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie naturalnych wód mineralnych, źródlanych i stołowych oraz ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Musi być czerpana wyłącznie ze źródeł podziemnych i nie może podlegać uzdatnianiu. Natomiast zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi woda udostępniana systemem wodociągów może pochodzić z różnych źródeł, także powierzchniowych plus dodatkowo musi być uzdatniana (ozonowana lub chlorowana), aby zmniejszać ryzyko jej skażenia w sieci wodociągowej, która nie zawsze jest najlepszej jakości. Jeżeli nie mamy innej możliwości i podajemy wodę z kranu, to zawsze powinniśmy upewnić się, jaki skład ma woda – np. oddając próbkę do badania w stacji sanitarno-epidemiologicznej lub sprawdzając u dostawcy wody pitnej (przedsiębiorstwo wodociągowe). Badania takie warto byłoby cyklicznie powtarzać i śledzić na bieżąco informacje publikowane przez dostawcę wody oraz stację sanitarno-epidemiologiczną, której on podlega, ze względu na to, że - jak wskazuje raport Najwyższej Izby Kontroli – do najczęstszych przyczyn zanieczyszczenia wody kranowej należą:

  • nieszczelności i częste awarie sieci wodociągowych;
  • nieprawidłowości na stacji uzdatniania wody (np. zbyt niskie dawki środka dezynfekcyjnego);
  • prace remontowo-budowlane sieci wodociągowych i stacji uzdatniania wód
  • słabo rozwinięta lub brak sieci kanalizacyjnej;
  • nielegalne i niekontrolowane zrzuty ścieków do wód powierzchniowych;
  • spływy powierzchniowe (głównie rolnicze).

Woda oligoceńska

Wodę oligoceńską należy przechowywać we właściwy sposób (najlepiej w lodówce). Poza tym, przy przechowywaniu dłuższym niż 24 godziny, przed wykorzystaniem warto ją przegotować. Warto także sprawdzić skład fizykochemiczny wody w instytucji, która odpowiada za administrowanie danym ujęciem wody oligoceńskiej i śledzić na bieżąco wyniki monitorowania jej jakości.
Woda dla niemowląt i małych dzieci powinna być niskozmineralizowana (do 500 mg/l), niskosodowa (
Zarówno woda z kranu, jak i oligoceńska może zawierać wyższe stężenia tych substancji, a woda kranowa dodatkowo zawiera także produkty będące pochodną jej uzdatniania w ramach obowiązujących przepisów.

Reklama

Artykuł powstał z udziałem marki Żywiec Zdrój

Reklama
Reklama
Reklama