Dobrze skomponowana działa uspokajająco – jak szklanka ciepłego mleka wypita przed snem.

Reklama

Kolacja powinna być łatwo strawna i zawierać wysokowartościowe produkty spożywcze dostarczające białka, witamin oraz składników mineralnych – chude mięso, mleko i jego przetwory (kwaszone mleko, kefir, jogurt naturalny z dodatkiem miodu lub świeżych owoców). Młodszym dzieciom lepiej podawać białe pieczywo. Ciemne niekiedy może wywoływać dolegliwości trawienne, więc podajemy je od czasu do czasu w niewielkich ilościach. W drugim roku życia stopniowo przyzwyczajamy dziecko do jedzenia pieczywa pełnoziarnistego. Spraw, aby kolacja była nie tylko lekka, ale i smaczna!

1. Omlet z groszkiem
– 1 cienki plasterek szynki,
– 1 łyżka zielonego groszku,
– 1 jajko,
– 2 łyżeczki mleka,
– 1 łyżeczka masła lub oleju,
– szczypta soli.

Posiekaj szynkę, młody groszek opłucz, wrzuć na 2-3 minuty do wrzącej wody i odcedź. Roztrzep na puszystą masę jajko z 2 łyżeczkami mleka i odrobiną soli. Rozgrzej masło (olej) na małej patelni teflonowej. Zmieszaj masę jajeczną z dodatkami (szynką i groszkiem) i wlej ją na patelnię. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, aż jajko się zetnie i lekko przyrumieni. Delikatnie podważ omlet, wyłóż na talerz i podziel na porcje jak pizzę. Dodaj pomidor pokrojony w cząstki i od razu podawaj do jedzenia.

2. Bukiet warzywny z jajem
– 2-3 różyczki kalafiora,
– 1 mały ziemniak,
– 1/2 małej marchwi,
– 1 jajko,
– 2 łyżeczki masła,
– 1/2 łyżeczki posiekanego szczypiorku.

Zobacz także

Umyj ziemniaka i marchewkę, obierz, opłucz i włóż do lekko osolonej wody (około 1 szklanki), dodaj różyczki kalafiora i ugotuj do miękkości (15-20 minut). Jajo umyj, sparz wrzątkiem, wbij do szklanki z 1 łyżeczką masła i wstaw szklankę do rondelka z wrzącą wodą. Wodę gotuj tak długo, aż białko się zetnie, a żółtko zostanie półpłynne. Wyłóż ścięte jajko na warzywa, dodaj drugą łyżeczkę masła i posyp posiekanym szczypiorkiem.

3. Spaghetti z warzywami i kurczakiem
– 200 g makaronu spaghetti,
– 1 łyżka oleju,
– 1/2 dużej cebuli,
– 1 pierś z kurczaka,
– 1 średnia papryka,
– 1/2 małego kalafiora,
– 2 średnie obrane marchewki,
– 1/2 puszki fasolki szparagowej,
– 1 puszka fasolki konserwowej,
– przyprawy: imbir, czosnek,
– woda.

Ugotuj makaron, odsącz i przelej chłodną wodą. Mięso umyj i pokrój w paski. Cebulę, paprykę i marchew pokrój w kostkę. Kalafior podziel na różyczki. Rozgrzej olej w rondlu, włóż mięso, podsmaż, dodaj cebulę, imbir i czosnek, smaż 3-5 minut. Dodaj warzywa i mieszając, duś, aż będą miękkie (jeśli będą przywierać do dna, możesz dodać odrobinę wody). Fasolkę odsącz i dodaj do potrawy. Podgrzej na małym ogniu. Makaron wyłóż na talerz.
[CMS_PAGE_BREAK]
4. Wątróbka z indyka z warzywami
– 2 duże marchewki,
– 1 średnia cebula,
– 1 łyżka masła,
– 2 wątróbki z indyka,
– 6-8 pieczarek,
– 1 łyżka śmietany 9%,
– 1 ziemniak,
– przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól.

Obierz marchew i ziemniak, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości w małej ilości wody. Wątróbkę umyj, lekko osusz i pokrój w paski. Opłucz pieczarki, obierz i pokrój na plasterki. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Pieczarki razem z wątróbką dodaj do cebuli i usmaż. Posyp pieprzem, lekko posól, dodaj śmietanę i duś jeszcze około 3 minut. Marchewkę i ziemniak zmiksuj. Lekko dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i solą, wymieszaj. Nakładaj na talerz dziecka 1-2 łyżki zmiksowanych warzyw i około 2 łyżek wątróbki z pieczarkami i cebulą.

5. Pasztet z makreli
– 2 wędzone makrele,
– sok z pomarańczy,
– łyżka przecieru pomidorowego,
– sok z 1/2 cytryny,
– 2 łyżki masła,
– kawałek konserwowej papryki do dekoracji,
– 3 gałązki świeżego tymianku,
– zielony pieprz, sól.

Makrelę oddziel od skóry, oczyść z ości. Rybę zmiksuj z masłem, sokiem pomarańczowym, cytrynowym i przecierem pomidorowym. Pasztet przełóż do salaterki, udekoruj papryką, posyp listkami tymianku. Podaj z grzankami z bułki grahamki.
1 porcja dla dziecka = 20-30 g/1 łyżka

6. Sałatka warzywna z szynką
– 6-8 młodych ziemniaków,
– 2 marchewki,
– 1 mały seler,
– 1 sałata,
– 2 jabłka,
– 1 cytryna,
– 500 g renklod,
– 3-4 grube plastry szynki,
– 200 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego,
– orzechy włoskie,
– sól, pieprz.

Ziemniaki i marchew ugotuj. Seler przekrój, obgotuj, skrop sokiem z cytryny, zetrzyj na grubej tarce. Tak samo zetrzyj jabłko, a drugie podziel na cząstki i skrop sokiem z cytryny. Kilka liści sałaty rozłóż na półmisku. Śliwki obierz ze skórki, przekrój, orzechy posiekaj lub zmiel, szynkę pokrój w kostkę, a ziemniaki i marchew w plastry. Na środku półmiska ułóż starte jabłka wymieszane z selerem, w rzędach – rozdzielone szynką – plastry ziemniaków, cząstki jabłka i marchwi. Środek oprósz orzechami. Półmisek udekoruj renklodami. Przygotuj sos – ubij jogurt lub śmietanę z solą i pieprzem.
1 porcja dla dziecka = 2-3 łyżki + 1 łyżka sosu

7. Kefir z purée ziemniaczanym
– pojemnik świeżego kefiru,
– dwa niezbyt duże ziemniaki,
– 1/4 szklanki mleka,
– łyżeczka masła,
– łyżeczka koperku.

Ziemniaki umyj, cienko obierz, ugotuj do miękkości. Odcedź, rozetrzyj drewnianą łyżką na jednolitą masę. Dodaj mleko oraz świeże masło i ciągle mieszając mocno podgrzej. Sprawdź świeżość i smak kefiru i wlej go do kubeczka. Ziemniaki posyp drobniutko pokrajanym koperkiem.

Zobacz też: Pyszne dania na kolacje
[CMS_PAGE_BREAK]
8. Zapiekanka z serem
– kruche ciasto,
– 200 g tartego żółtego sera,
– 200 g sera żółtego,
– 2 płaskie łyżki posiekanych ziół (pietruszka, szczypiorek, koperek),
– oliwa z oliwek,
– sól,
– szczypta pieprzu ziołowego.

Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego dwa koła. Jedno umieść w żaroodpornym naczyniu, natłuszczonym oliwą. Ser żółty pokrój w kostkę. Posyp ciasto tartym serem i rozłóż kawałeczki sera żółtego. Dodaj przyprawy ziołowe i ewentualnie pieprz.
Przykryj drugim kołem, ugnieć palcami po brzegach, aby połączyć oba koła. Nakłuj wierzchnią warstwę widelcem, aby para uchodziła swobodnie, i posmaruj oliwą. Posól, wstaw do rozgrzanego piekarnika, zapiekaj przez 20-25 minut w wysokiej temperaturze, aż ciasto się zarumieni.

9. Rulonik z szynki z purée w sosie serowym
– 1 opakowanie purée ziemniaczanego,
– 4 plastry szynki gotowanej,
– 4 łyżki kukurydzy,
– 4 łyżki groszku,
– 100 g sera żółtego,
– 200 g sera camembert,
– 1 szklanka śmietany lub jogurtu,
– 1/2 l mleka,
– 1 jajo,
– łyżeczka masła.

Przygotuj porcję groszku i kukurydzy. Odcedź i odstaw na bok. Przygotuj purée ziemniaczane według instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj z mlekiem i kawałkiem masła. Dodaj groszek i kukurydzę, wymieszaj z jajkiem i tartym serem. Tak przygotowany farsz nałóż na plastry szynki, zawiń w rulonik i polej sosem serowym.
Sos: Drobno pokrojony camembert wymieszaj ze śmietaną i podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

10. Jabłka z jogurtem
– 4 duże jabłka,
– 2 jogurty naturalne,
– ciemny cukier,
– zmielone orzechy laskowe.

Odkrój górną część jabłka i wydrąż gniazdo nasienne. Włóż jabłka do żaroodpornego naczynia, wlej trochę wody i zagotuj, aby były miękkie, ale nie rozpadały się. Wyjmij łyżeczką miąższ, uważając, aby nie podziurawić skórki. Rozgnieć widelcem miąższ jabłka, wymieszaj z jogurtem i mielonymi orzechami. Tak przygotowaną masą napełnij ponownie jabłka i posyp ciemnym cukrem.
Nasz sposób
Zmielone orzechy laskowe wymieszaj z rodzynkami, a zobaczysz, że smakują jeszcze bardziej. Przy zakupie sprawdź, czy jabłko ma gładką i jędrną skórkę.

Reklama

Warto wiedzieć
Oto propozycje pełnowartościowych posiłków, które możesz podać dziecku na kolację:
– 1/2 szklanki herbatki owocowej, kanapka z chleba razowego z masłem szczypiorkowym, chudą szynką i plastrem pomidora, deser owocowy z jogurtem,
– kefir lub jogurt naturalny, 1-2 łyżki kaszy gryczanej z sadzonym jajkiem, cząstki gotowanego kalafiora lub delikatne brokuły.

Reklama
Reklama
Reklama