Składniki na 4 porcje:
- 1,5 szklanki mleka
- 2 laski wanilii
- 6 łyżeczek cukru
- płaska łyżka maki ziemniaczanej
- 125 g śmietanki 36-proc.
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej

Reklama

Do dekoracji:
- winogrona
- 3 łyżki cukru
- łyżka masła
- łyżka posiekanych orzechów
- łyżka rodzynek
- łyżka płatków migdałowych

Sposób wykonania:
1. Laski wanilii rozetnij wzdłuż, wyskrob rdzeń i dodaj do mleka. Wymieszaj, zagotuj, po czym usuń wanilię.
2. Białka jajek oddziel od żółtek. Źółtka utrzyj z cukrem na puszysty krem. Pod koniec ucierania dosyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dalej ucierając, powoli dolewaj gorące mleko. Ustaw na małym ogniu i mieszając, podgrzewaj, aż krem zgęstnieje.
3. Rondel z gęstym kremem wstaw do zimnej wody i pozostaw do czasu, aż ostygnie.
4. Ubij na sztywno dobrze schłodzoną śmietankę. Wymieszaj z kremem. Następnie z białek ubij sztywną pianę i dobrze wymieszaj z kremem. Porcje kremu umieść w pucharkach. Wstaw do lodówki na mniej więcej 2 godziny.
5. Na lekko podgrzaną patelnię wsyp cukier, mieszaj, podgrzewając, aż zacznie się topić. Dodaj masło i dalej podgrzewaj, mieszając, aż powstanie jasny karmel. Wsyp płatki migdałowe, orzechy i rodzynki. Wymieszaj. Powstałą masę rozsmaruj na natłuszczonej folii aluminiowej i pozostaw do całkowitego zastygnięcia. Następnie masę połam. Udekoruj nią krem. Przybierz winogronami oraz ewentualnie listkami melisy cytrynowej.

Nasza rada:
Krem można też posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami czekolady.

Reklama

Przygotowanie: 45 min

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama