Składniki na 8–10 porcji:
- 1 kg arbuza
- po 20 dag malin, jeżyn i czereśni
- po 2–3 gruszki, nektarynki i kiwi
- 3 duże soczyste pomarańcze
- 1 cytryna
- 4–6 łyżek trzcinowego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3–4 gałązki mięty

Reklama

Sposób wykonania:
1. Z dokładnie wyszorowanych pod strumieniem ciepłej wody i osuszonych pomarańczy oraz cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy i mieszając, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Syrop odstaw do ostudzenia.
2. Pozostałe owoce umyj, osusz. Z połówki arbuza wydrąż łyżeczką kulki miąższu. Łupinę arbuza włóż do lodówki. Czereśnie wydryluj. Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Z nektarynek usuń pestki, pokrój na cząstki. Kiwi obierz i pokrój w półplasterki.
3. Przygotowane owoce włóż do miski, polej syropem pomarańczowym, posyp posiekaną miętą, wymieszaj, przykryj i odstaw do lodówki na 2–3 godziny.
4. Przed podaniem sałatkę włóż do wydrążonej połówki arbuza. Udekoruj świeżymi listkami mięty i paseczkami skórki pomarańczowej. Obok ustaw pucharki i deserowe łyżeczki.

Nasza rada:
Dodatkowo do sałatki owocowej możesz osobno podać bitą śmietanę.

Reklama

Przygotowanie: 30 min

Reklama
Reklama
Reklama