Reklama

Składniki na 8 sztuk:
- 10 dag cukru
- 25 dag mąki
- 2 jajka
- 4 łyżki stopionego masła
- 250 ml maślanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- szczypta soli
- 1 opakowanie kolorowej masy marcepanowej

Reklama

Sposób wykonania:
1. Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj maślankę i dalej ubijaj na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawaj po łyżce mąkę i dokładnie ucieraj. Na koniec ostrożnie wlej stopione i ostudzone masło i wsyp skórkę cytrynową. Ciasto wymieszaj, żeby miało jednolitą konsystencję.
2. Przygotuj foremkę do pieczenia muffinek. W każde zagłębienie formy włóż papierowe papilotki. Nakładaj w nie łyżką ciasto, napełniając foremki do 2/3 wysokości. Nie nakładaj do pełna – zostaw miejsce na wyrośnięcie.
3. Przygotowaną formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 30 minut. Upieczone muffinki wyjmij na tacę.
4. Z kolorowej masy marcepanowej powycinaj różnego rodzaju ozdoby. W tej czynności mogą pomagać dzieci. Każde z nich może dostać jedno ciasteczko do ozdobienia. Od inwencji twórczej autora zależy, jak udekoruje swoją babeczkę. Oprócz masy marcepanowej możesz dać dzieciom kolorowe groszki, lukier w tubkach i owoce.

Reklama

Przygotowanie: 45 min

Reklama
Reklama
Reklama