Składniki na 12 sztuk:
- 1,5 szklanki mąki
- płaska łyżeczka kakao
- 15 dag drobnego cukru
- po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczanej
- 10 dag czekolady deserowej
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju

Reklama

Do dekoracji:
- draże czekoladowe
- 10 dag białej polewy czekoladowej
- 3 łyżki mleka
- zielony barwnik spożywczy

Sposób wykonania:
1. Czekoladę z 1/4 szklanki mleka podgrzewaj na małym ogniu, aż się stopi. Zestaw z ognia. Dolej resztę zimnego mleka, wymieszaj. Następnie wbij jajka, dodaj olej, wymieszaj widelcem.
2. Do wysokiej miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczaną. Wlej przygotowaną mieszankę czekoladowo-jajeczną. Dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. \
3. Przygotuj formę na muffinki z 12 zagłębieniami. W każdym zagłębieniu umieść papierową foremkę. Napełnij ciastem do wysokości 3/4. Piecz około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
4. Do rondelka wlej 3 łyżki mleka, dodaj polewę czekoladową. Mieszając, podgrzewaj, aż czekolada się stopi.
5. Odłóż 2 łyżki polewy, a do reszty dodaj kilka kropelek barwnika. Posmaruj nią wierzchy muffinek. Z odłożonej polewy i draży zrób oczka i języki. Pozostaw ciastka do czasu, aż polewy całkowicie zastygną.

Reklama

Przygotowanie: 60 min

Reklama
Reklama
Reklama