Składniki na 4 porcje:
- 50–60 dag truskawek
- 40 dag naturalnego serka homogenizowanego
- skórka i sok z cytryny
- 10 listków bazylii
- 2 łyżki cukru pudru
- szklanka kremówki
- 3 łyżki syropu truskawkowego

Reklama

Dodatkowo:
- listki bazylii i skórka z cytryny do dekoracji

Sposób wykonania:
1. Truskawki opłucz, osusz, przekrój na pół, wymieszaj z nalewką. Odstaw na 10 minut w chłodne miejsce, by przeszły aromatem alkoholu.
2. Listki bazylii opłucz, otrząśnij, rozdrobnij w moździerzu z cukrem pudrem lub. zmiksuj. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, a następnie wymieszaj z serkiem, utartą bazylią, skórką i sokiem wyciśniętym z całej cytryny.
3. W schłodzonych szklanych pucharkach ułóż porcje kremu bazyliowo-cytrynowego, przekładając je namoczonymi w nalewce owocami. Odstaw do lodówki na 30 minut. Wyjmij, udekoruj opłukanymi i osuszonymi listkami bazylii oraz startą skórką ze sparzonej we wrzątku cytryny. Podawaj od razu.

Reklama

Przygotowanie: 20 min

Reklama
Reklama
Reklama