
Przepis na pączki dla dzieci:
- Pączki pieczone dla dzieci
- Zdrowe pączki dla dzieci
- Przepis na małe pączki z otrębami i konfiturą
- Pączki bez jajek i mleka
- Paczki z czekoladą
Pączki pieczone dla dzieci
Do przygotowania tych pączków będziesz potrzebować:
- 600 g pszennej mąki
- 3 żółtka
- 225 g masła
- 30 g drożdży (lub 7 g suszonych)
- 1/2 szklanki cukru
- szczypty soli
- 300 g miękkiej marmolady
- 4 łyżki mleka
- cukru pudru
- 1/2 szklanki chudego mleka + 4 łyżki (do posmarowania)
- 1 łyżka cukru z wanilią
- skórka starta z połowy cytryny.
Sposób przygotowania:
Rozetrzyj drożdże z łyżką cukru. Dodaj 4 łyżki mleka, a następnie odstaw w ciepłe miejsce. Resztkę mleka wlej do rondelka, dodaj do niego masło i postaw na małym ogniu, by mogło się ono roztopić. Następnie odstaw całość, by przestygła.
Do miski wsyp mąkę, sól, mleko z masłem, wyrośnięte drożdże oraz cukier z wanilią, skórkę cytrynową i żółtka. Całość wymieszaj dużą łyżką, a następnie przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
Następnie wyjmij ciasto na stolnicę posypaną mąką. Wyrabiaj je przez minutę. Obsyp miskę mąką i włóż do niej ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto podwoi wtedy swoją objętość.
Gdy ciasto już wyrośnie, przełóż je na stolnicę posypaną mąką i podziel na dwie części. Z każdej części uformuj wałek, a następnie podziel go na 8 plastrów. Uformuj z nich placki o średnicy około 12 cm i na każdy z nich nałóż porcję marmolady. Następnie uformuj pączki.
Połóż pączki (miejscem sklejenia do dołu) na blasze wyłożonej papierem. Odstaw je na 15 minut i w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Podrośnięte pączki posmaruj mlekiem i wstaw do piekarnika. Piecz je przez około 25 minut, do momentu aż się zarumienią. Następnie przestudź i delikatnie posyp cukrem pudrem. Te pączki może jeść dziecko od 12. miesiąca życia.
Zdrowe pączki dla dzieci
Do przygotowania tych pączków będziesz potrzebować następujących składników:
- 90 g mąki
- 2 jajka (w tym jedno do posmarowania)
- 25 ml mleka
- 50 g masła
- 3 g suchych drożdży
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- domowe konfitury.
Sposób przygotowania:
Na początku wymieszaj drożdże razem z mąką. Dodaj do tego mleko, jajko, cukier, sól, a także rozpuszczone masło. Wyrób gładkie ciasto, a następnie odstaw je w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto już urośnie - rozwałkuj je tak, by miało grubość ok. 1 cm. Następnie przy pomocy szklanki wytnij koła i na środek każdego z nich nałóż konfiturę. Ciasto zlep w taki sposób, by zamknęło w sobie konfiturę.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pączki. Zostaw je na 30 minut w jakimś ciepłym miejscu. Następnie roztrzep jajko i posmaruj nim pączki. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 10-12 minut. Poczekaj aż pączki wystygną i podaj je do zjedzenia. Te paczki mogą jeść dzieci od 2. roku życia.
Przepis na małe pączki z otrębami i konfiturą
Potrzebne składniki:
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 250 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 40 g rozpuszczonego masła
- 35 g cukru
- 25 g drożdży
- 2 żółtka
- szczypta soli
- olej lub smalec do smażenia
- 1 słoik konfitury ze śliwek
- cukier puder (do posypania).
Sposób przygotowania:
Najpierw wymieszaj lekko ciepłe mleko z drożdżami i cukrem do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Następnie dodaj przesianą mąkę, otręby, żółtka sól i masło. Wyrób ciasto drożdżowe. Przykryj je suchą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podwoi wtedy swoją objętość.
Ciasto rozwałkuj tak, by miało grubość ok. 1 cm. Następnie wytnij kółka o średnicy ok. 5 cm. W głębokim garnku rozgrzej tłuszcz. W dłoniach uformuj każde kółko tak, by przybrało kształt kulki. Następnie uformowane pączki wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Smaż je z obu stron (tak, by przybrały brązowy kolor).
Połóż pączki na ręczniku papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną – nadziej je konfiturą przy pomocy szprycy. Całość posyp cukrem pudrem. Te pączki są przeznaczone dla dzieci powyżej 2. roku życia.
Pączki bez jajek i mleka
Do przygotowania tych pączków będą potrzebne następujące składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 10 łyżek letniej wody
- 20 g suszonych drożdży
- 1/2 łyżki octu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypki
- konfitury/marmolada
Sposób przygotowania:
Wrzuć do miski ocet, drożdże, mąkę, cukier, sól, olej, ocet, wodę. Całość wymieszaj tak, by powstało gładkie ciasto. Odstaw je na około godzinę w ciepłe miejsce.
Na posypanej mąką stolnicy rozłóż ciasto i rozwałkuj je. Przy pomocy szklanki wytnij z niego kółka. Odłóż je znowu na bok, by wyrosły i podwoiło swoją objętość.
Na wysokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Pączki smaż z obu stron, a następnie połóż na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz. Gdy pączki wystygną – posyp je cukrem pudrem. Te pączki możesz podawać dziecku od 3. roku życia.
Pączki z czekoladą
Potrzebne składniki na pączki z czekoladą to:- 1 kg mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag świeżych drożdży
- 2 szklanki mleka
- 8 żółtek jajek
- 1/3 szklanki oleju
- 20 ml wódki czystej
- czekolada mleczna lub deserowa
- cukier puder do posypania
- 1 l oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
Na samym początku wymieszaj drożdże z 1 szklanką letniego mleka i łyżką mąki. Całość odstaw na chwilę, by drożdże wyrosły. Utrzyj żółtka z cukrem. Gdy drożdże już wyrosną, dodaj do nich mąkę, utarte z cukrem żółtka, wódkę oraz resztę mleka.
Wyrób ciasto i odstaw je na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj z niego kółka (zrób to za pomocą szklanki obsypanej przy brzegu mąką). Do każdego kółka włóż pół kostki czekolady. Następnie uformuj z nich pączki i smaż w głębokim tłuszczu. Ostygnięte pączki posyp cukrem pudrem. Te pączki możesz podawać dzieciom od 4. roku życia.
*Mimo tego, że podczas robienia tych pączków dodaje się do nich alkohol – można podawać je dzieciom, ponieważ wyparowuje on podczas smażenia.
Zobacz także:

Urodziny to ważny dzień – nie może więc obejść się bez tortu! Kilkulatek może już mieć swoje preferencje dotyczące smaku czy wyglądu ciasta. Dla małego fana czekolady mamy przepis na lekki i prosty tort czekoladowy, który możecie upiec razem. Najważniejsza w przypadku każdego tortu jest dobra baza, dlatego postaw na prosty biszkopt czekoladowy. Jaki upiec biszkopt na tort czekoladowy? Składniki (przepis na tortownicę 24 cm): 1/2 szklanki drobnego cukru 5 większych jajek 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżki kakao 3-4 łyżki zimnej wody Przesianą mąkę wymieszaj z kakao. Jajka w temperaturze pokojowej umieść w misce i zacznij ubijać na dużych obrotach, stopniowo dodając cukier. Ważne, by długo ubijać ok. 10 minut, masa ma być puszysta. Na koniec dodaj wodę i miksuj przez chwilę. Stopniowo dodaj przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki. Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz ok. 40 minut do suchego patyczka. Co zrobić, by biszkopt nie opadł? Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika nożem okrój ciasto i rozepnij tortownicę, następnie ją zdejmij. Połóż papier do pieczenia i deskę do krojenia na biszkopcie, obróć biszkopt do góry nogami. Zdejmij spód tortownicy i papier do pieczenia. Pozostaw ciasto do wystudzenia. Biszkopt można przełożyć, gdy już dobrze ostygnie, ale najlepiej upiec go dzień wcześniej. Ciasto przeciąć wedle uznania, na blaty. Z powyższego przepisu powinny wyjść trzy. Ciasto można nasączyć herbatą lub wodą z cytryną. Jaki krem do tortu czekoladowego dla dziecka? Dla dzieci najlepiej sprawdzi się połączenie śmietanki i mascarpone z niewielką ilością cukru. Na przełożenie i pokrycie urodzinowego tortu 24 cm potrzebne będzie ok. 600-700 ml śmietanki kremówki lub mascarpone (powinno...


Wielu z nas już zjadło jakiś słodki przysmak na śniadanie, w końcu tłusty czwartek jest raz do roku. Puszyste pączki oblane lukrem czy apetyczne faworki z cukrem pudrem kuszą na każdym kroku. I tak będzie do końca dnia (a może nawet do końca karnawału). Jednak pączek to nie jest coś, co powinno znaleźć się w diecie małego dziecka. Spis treści: Pączki dla dziecka – dlaczego nie? Powiedział nam Bartek, że dziś tłusty czwartek Jak sprawić, by pączki były zdrowsze? Przepis na zdrowe pączki dla dziecka Pączki dla dziecka – dlaczego nie? Pączków zdecydowanie nie można zaliczyć do zdrowej żywności. Jeden pączek ma średnio 340 kcal, 5 g białka, 52 g węglowodanów i aż 12 g tłuszczu! Zaledwie 3 pączki wypełniają dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz u dorosłego, a jego spalenie może zająć nawet 3 godziny podczas intensywnej jazdy na rowerze, a co dopiero u dziecka! Dla malucha poniżej 3. roku życia niewielki pączek to 1/3 dziennego zapotrzebowania na energię. A jednocześnie produkt ten nie zawiera cennych składników odżywczych. Na tym nie koniec – razem z pączkiem serwujemy dziecku tłuszcze nasycone, co sprzyja rozwojowi chorób serca czy układu krwionośnego. Nie zapominajmy też o cukrze. Choć mogłoby się wydawać, że mała słodkość od czasu do czasu nie zaszkodzi, badania pokazują, że aż 75 proc. dzieci poniżej pierwszego roku życia otrzymuje zbyt dużo cukru . Niestety jest on ukryty w wielu produktach. Nadmiar cukru w diecie dziecka może też prowadzić do rozwoju nadwagi, otyłości, cukrzycy i próchnicy. Powiedział nam Bartek, że dziś tłusty czwartek Pamiętaj – malutkie dziecko nie będzie domagać się pączków ani innych słodkości, jeśli nie wprowadzisz ich do jego diety. Możesz zaproponować inne przekąski , które będą znacznie bardziej zdrowe, a tradycji można uczynić...