Przepisy dla niejadka
Oto przepisy na kilka pyszności, którym nie powinien oprzeć się żaden maluch. Nawet ten najbardziej wybredny.
- Edipresse
Jeśli martwisz się, że Twój maluch czasem odmawia jedzenia, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Jego zachowanie jest naturalne z punktu widzenia fizjologii. Bywa i tak, że niektóre dzieci po prostu mają mały apetyt.
Między 15. miesiącem a 4. rokiem życia spada tempo wzrostu w stosunku do okresu niemowlęcego i twoje dziecko potrzebuje mniej energii w przeliczeniu na kilogram masy ciała. Jeśli czasami nie chce zjeść posiłku, nie zmuszaj go do tego. Bywa, że dzieci robią sporo zamieszania wokół jedzenia, by skoncentrować na sobie uwagę.
Jeżeli masz w domu niejadka, możesz zachęcać go do spożywania posiłków, uatrakcyjniając je. Zamiast tradycyjnej kanapki przygotuj kompozycję w kształcie łódki, zamiast tartej marchewki daj dziecku do ręki obrane warzywo. Bardziej będą mu także smakowały ciasteczka w kształcie gwiazdek, kwiatków niż płaskie krążki.
To ważne! Gdy twoje dziecko ma wyraźny niedobór masy ciała, powinnaś koniecznie poprosić pediatrę o zbadanie dziecka i ustalenie, jaka jest tego przyczyna.
Sprawdź 10 przyczyn braku apetytu.
Deser z sera i gruszek - przepis
Składniki:
- 1 opakowanie gruszek w syropie lub 6 połówek z kompotu,
- 1/2 cytryny,
- 250 g miękkiego białego sera,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2-3 łyżki owoców kandyzowanych lub pokrojonych owoców z konfitur,
- 50 g śmietany kremówki,
- mielony cynamon.
Owoce wyjmij z puszki lub ze słoika i zmiksuj. Rozłóż masę do pucharków (4-6). Ser wymieszaj starannie z cukrem pudrem i owocami. Ubij śmietanę kremówkę mikserem. Dodaj ją do masy serowej i wszystko wymieszaj. Purée z gruszek polej masą serową, oprósz cynamonem.
Porcja dla dziecka = pucharek musu gruszkowego
Wesołe kanapki dla niejadka - przepisy.
[CMS_PAGE_BREAK]
Ruloniki z piersi indyka - przepis
Składniki:
- 4 plastry mięsa z piersi indyka,
- jabłko,
- 8 suszonych moreli,
- mała cebula,
- 2 plastry ananasa (może być z puszki),
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól,
- pieprz,
- bazylia,
- 1/2 szklanki rosołu lub wody,
- 1/2 szklanki śmietany.
Mięso opłucz, lekko rozbij, oprósz solą, bazylią i pieprzem. Morele i plastry ananasa pokrój w cienkie paseczki lub kostkę. Jabłko i cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pokrojone morele, ananasa, jabłko i cebulę wymieszaj i ułóż na plastrach mięsa. Zwiń je w rulony i zepnij wykałaczkami. Obsmaż ruloniki. Przenieś do rondla, zalej wrzątkiem lub chudym rosołem i duś ok. 15-20 minut. Możesz przygotować sos, dodając śmietanę i przyprawiając do smaku np. borówkami.
Porcja dla dziecka - 1 rulonik
Mieszki naleśnikowe - przepis
Składniki:
Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki,
- szklanka mleka,
- szklanka wody mineralnej niegazowanej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- oliwa z oliwek.
Na farsz:
- 4-5 pieczarek,
- szczypiorek,
- łyżka masła,
- 2 łyżki śmietany 24%,
- 200 g szynki pokrojonej w kostkę,
- pół puszki kukurydzy,
- 100 g sera żółtego pokrojonego w kostkę.
Mleko, jaja, wodę, mąkę, sól i łyżkę oleju zmiksuj na jednolitą masę. Ciasto pozostaw na ok. 30 minut. Usmaż naleśniki. Przygotuj farsz. Odłóż kilka łodyg szczypiorku, a resztę pokrój. Pieczarki pokrój w plasterki. Uduś je, pod koniec dodaj szczypiorek i śmietanę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami, przypraw pieprzem. Na naleśniki nałóż farsz, zwiąż je szczypiorkiem, jak mieszki.
Porcja dla dziecka - 1-2 mieszki