Wyniki
Wyniki
Laureaci
Wyniki
Wyniki
Wyniki
ziajka krr
Wyniki
Nivea Klub Rodzica Recenzenta
Wyniki
nivea baby 2w1 krr
Wyniki
Pampers KRR
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Wyniki
słoik, owoce, przetwory
Panthermedia
Żywienie

Robimy przetwory - jak się do tego przygotować?

Nieprawda, że nikt już nie robi przetworów. Mimo że sklepowe półki uginają się od takich produktów, to przygotowany samodzielnie, według własnego uznania i smaku letni specjał będzie cieszyć ciebie i twoich najbliższych w zimowe dni.

Aby przetwory były naprawdę wysokiej jakości, czyli miały odpowiednią konsystencję, aromat, kolor i wartości, powinnaś wiedzieć kilka rzeczy.
 

Wybierz odpowiednie składniki na przetwory

Sięgaj tylko po te owoce i warzywa, które są zdrowe (bez zdrapanej skórki czy śladów obicia lub nadgnicia), dojrzałe i świeże. Najlepiej przygotowywać zapasy, wybierając plony z ekologicznych upraw albo z własnego ogródka. Wtedy mamy pewność, że nie leżały długo w skrzynkach czy chłodniach. Podczas zakupów zwróć uwagę na kolor warzyw i owoców, te o pięknej i intensywnej barwie są najbogatsze w składniki odżywcze. Umyj je dokładnie przed przygotowaniem. Drobne owoce najlepiej wymoczyć chwilę w wodzie. Dzięki temu „nieproszeni lokatorzy” z pewnością uciekną z owocu, a piasek ze wszystkich zakamarków opadnie na dno zlewu czy miski. Dopiero po tym wszystkim można przepłukać je na durszlaku.
 

Przygotuj naczynia zanim kupisz owoce, czy warzywa

Słoiki umyj w gorącej wodzie z detergentem, wypłucz je i wytrzyj. Oddziel małe słoiczki na dżemy od dużych (litrowych), które przydadzą się np. na ogórki. Sprawdź wszystkie pokrywki, czy nie są zardzewiałe, a ich wewnętrzna strona się nie kruszy. Nawet najmniejsza nieszczelność sprawi, że przetwór się zepsuje. Potrzebne ci też będą stalowe lub plastikowe miski do mycia i układania owoców. Jeśli będziesz przygotowywać dżem, naszykuj płaski, szeroki garnek stalowy o pojemności 3–4 litrów. Do robienia powideł i smażenia konfitur przyda się rondel z grubym dnem lub duża patelnia (o średnicy ok. 40 cm).

 

 

Naszykuj wszystkie potrzebne akcesoria kulinarne

Do krojenia warzyw i owoców używaj nierdzewnych noży (żelazo niszczy witaminy, np. witaminę C). Do przecierania składników potrzebne będzie sito o drobnych oczkach, drewniana pałka i przecierak. A jeśli przygotowujesz przetwory z wiśni, przyda się drylownica.

 

 

 

 

Wtedy zaczynamy gotowanie

Są różne sposoby przygotowywania zapasów. Do najważniejszych należą:
• Pasteryzacja. To poddawanie owoców i warzyw działaniu wysokiej temperatury: na mokro – gotujemy słoiki z zawartością – lub na sucho – wrzącą masę wlewamy pod sam wierzch słoika, natychmiast zakręcamy, stawiamy do góry dnem i okrywamy kocem do czasu wystygnięcia. Zwykle pasteryzuje się kompoty, konfitury, dżemy.
• Kiszenie. W procesie naturalnej fermentacji bakterie produkują konserwujący kwas mlekowy. Najczęściej kisi się ogórki, kapustę, buraki.
• Marynowanie. To konserwowanie za pomocą octu. Można marynować warzywa, np. cebulki, korniszony, paprykę, małą kukurydzę (tzw. pikle), grzyby, owoce, np. śliwki. Ponieważ ocet nie jest zdrowy dla małych dzieci, mogą zjeść tylko odrobinę specjału z marynaty.
• Suszenie. To odparowanie wody na słońcu lub w domowym piekarniku. Suszyć można niektóre warzywa i owoce.   
• Mrożenie. To poddawanie produktu działaniu niskiej temperatury w zamrażalniku. Można mrozić zarówno warzywa, jak i owoce. Jeśli od razu podzielisz je na mniejsze porcje – szybciej się zamrożą, a dzięki temu zachowają znacznie więcej cennych składników. Najważniejsze, żeby wkładać zapasy jedzenia do pojemników lub torebek, które są odporne na niskie temperatury, nie przepuszczają powietrza i nie nasiąkają tłuszczem ani wodą.

Polecamy: Dżemy, powidła, konfitury - przepisy na owocowe przetwory

 

 

Kawa w ciąży: czy można ją pić i czy jest bezpieczna? Skutki przyjmowania kofeiny w ciąży

przetwory z aronii
Adobe Stock
Zdrowie
Przetwory z aronii – słodkości pełne witamin (idealne na zimową odporność!)
Przetwory z aronii - dżemy, konfitury, marmolady kuszą swoją słodkością i bogactwem witamin oraz minerałów. Zobacz, dlaczego warto je jeść zwłaszcza zimą!

Aronia (z łac . Aronia melanocarpa ) to owoc, z którego można przygotować niezwykle szeroki wybór przetworów na zimowe wieczory. Jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa – wykazuje wiele właściwości leczniczych. Zobacz, co można z niej zrobić. Nie jest to wcale trudne, przekonaj się! Właściwości aronii Aronia, ze swoim specyficznym, nieco cierpkim smakiem bywa niedoceniana w naszym kraju. To duży błąd, gdyż jej właściwości prozdrowotne są ogromne i uważana jest za jedno z najzdrowszych owoców świata. Pomaga w leczeniu:   nadciśnienia , wysokiego cholesterolu, wzmacnia naczynia krwionośne, chroni przed bakteriami, wirusami i grzybami, rakiem, miażdżycą. Zawiera dużo:   witamin (C, E, PP, B1, B2 i B6), kwasu foliowego , soli mineralnych, makro i mikroelementów ( żelaza, wapnia , miedzi, manganu, jodu, boru), przeciwutleniaczy (pomagają zwalczać wolne rodniki, zmniejszając ryzyko powstania komórek rakowych), Zawarte w aronii bioflawonoidy - rutyna i antocyjany - pozytywnie wpływają na:   oczy (usprawniają pracę naczynek krwionośnych w oku, chroniąc przed zaćmą, jaskrą i innymi chorobami wzroku), odporność organizmu (mają działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i antyzapalne), wygląd skóry. Aronia polecana jest dla osób pracujących przed komputerem – jej owoce niwelują szkodliwe skutki promieniowania z monitorów. Czy można jeść przetwory z aronii w ciąży? Przetwory z aronii, ze względu na swoje właściwości prozdrowotne mogą spożywać kobiety w ciąży. Ale w umiarkowanych ilościach , ze względu na dodawany do nich cukier. Przyszłe mamy muszą uważać na słodzone produkty, gdyż ich spożycie może przyczynić się do rozwoju cukrzycy ciążowej . W trakcie karmienia piersią nie ma przeciwwskazań do spożywania przetworów z aronii. Przetwory z aronii dobre...

przetwory z czarnego bzu
Adobe Stock
Żywienie
Przetwory z czarnego bzu na grypę, przeziębienie i kaszel
Przetwory z czarnego bzu pomagają zwalczać objawy infekcji: katar, kaszel i gorączkę. Polecane są też osobom, które mają problemy skórne i reumatyczne. Mogą je spożywać kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci.

Czarny bez zawiera wiele cennych witamin, dlatego warto po niego sięgnąć w trakcie leczenia infekcji górnych dróg oddechowych. Jego czarne jagody świetnie nadają się na różnego rodzaju soki, dżemy lub konfitury. Owoce tej rośliny dojrzewają w sierpniu i wrześniu. Po zbiorze koniecznie trzeba odrzucić niedojrzałe owoce, zachowując do zrobienia przetworów tylko najciemniejsze jagody. Te jaśniejsze, zielonkawe zawierają glikozyd – sambunigrynę, która może wywołać lekkie zatrucie objawiające się nudnościami, a także wymiotami. Spis treści: Przepisy na przetwory z czarnego bzu Dlaczego warto jeść przetwory z czarnego bzu Kto może jeść przetwory z czarnego bzu Przepisy na przetwory z czarnego bzu Przetwory z owoców czarnego bzu zazwyczaj się gotuje i słodzi: tak przygotowane nie są kwaśne ani gorzkie. Ponieważ bez zawiera mało pektyn, przetwory z niego są „lejące’’, dlatego, jeżeli chcesz otrzymać gęsty dżem lub marmoladę, powinnaś dodać do owoców czarnego bzu inne owoce zawierające sporo pektyn , np. jabłka, gruszki lub pigwę. Ewentualnie możesz dłużej gotować przetwór (zredukuje się zawarta w nim woda), ale w ten sposób stracisz więcej wartości odżywczych owocu. 1. Dżem z czarnego bzu Składniki: 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu, 1 kg cukru, 1 szklanka wody. Przygotowanie: 1. Owoce czarnego bzu oczyść z twardych części, umyj i wrzuć do garnka, zalewając je szklanką wody. 2. Gotuj na małym ogniu, a kiedy owoce puszczą trochę soku, dodaj cukier. 3. Mieszaj, aż dżem nabierze gładkiej, gęstej konsystencji. 4. Przełóż dżem do szklanych słoiczków i pasteryzuj przez 15 minut. 5. Odwróć słoiki do góry dnem i poczekaj do wystygnięcia. 6. Przenieś dżem do chłodnej piwnicy. 2. Marmolada z czarnego bzu z dodatkiem jabłek Składniki: 1 kg dojrzałych owoców...

Letnie owoce
Fotolia
Dieta
11 pysznych i zdrowych letnich owoców dla dziecka
Pysznymi malinami, truskawkami czy jagodami warto się cieszyć, gdy sezon w pełni. Zobacz co kryje się w pierwszych letnich owocach oraz od kiedy możesz podawać je swojemu dziecku.

Myj je krótko pod bieżącą wodą. Pamiętaj, że z czasem tracą witaminy – nie przechowuj ich więc zbyt długo. Szybko też się psują. Jeśli Twój maluch ma skłonność do alergii, najpierw podaj mu owoce przetworzone – gotowanie lub pieczenie znacznie zmniejsza ich właściwości uczulające. Starsze dzieci mogą je jeść ze skórką, bo pod nią jest najwięcej cennych składników. A oto, co kryje się w pierwszych letnich owocach. 1. Maliny (Od 5. miesiąca) Źródło witaminy C, dostarczają prowitaminy A, witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Jak podawać: dla niemowląt w postaci soków, przecierów, dla starszych dzieci świeże, jako przetwory: dżemy, soki, konfitury. Uwagi: sok lub herbata z suszonych malin działają napotnie, stosuje się je przy przeziębieniu, grypie i anginie. Właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne mają też suszone liście malin (robi się z nich napar). 2. Czarne jagody (Od 5. miesiąca) Mają potas, wapń, cynk, żelazo, witaminy A i z grupy B oraz kwas foliowy. Jak podawać: dla niemowląt soki i przeciery, dla starszych dzieci ze śmietaną i cukrem na surowo, jako kompoty, konfitury, soki. Uwagi: świeże jagody i dżem działają przeczyszczająco, napar z suszonych – zapierająco. 3. Jeżyny (Od 5. miesiąca) Zawierają sporo witamin C i E oraz żelaza i magnezu. Jak podawać: dla niemowląt w postaci soków, przecierów, dla starszych dzieci świeże, jako dżemy, konfitury. Uwagi: pomagają przy biegunkach, schorzeniach dróg oddechowych, anginie. 4. Porzeczki (Od 5. miesiąca) Bogate w witaminę C (głównie czarne). Mają żelazo, fosfor, wapń, magnez oraz bor, jod. Dzięki witaminie P (rutynie) witamina C jest świetnie przyswajana. Jak podawać: dla niemowląt jako sok lub przecier. Dla starszaków dobre są świeże – najlepiej białe, bo nie są kwaśne. Czarne i czerwone świetnie nadają się na soki i dżemy....

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko
Aktualności
Kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko? Przepisy w 2023
Ewa Janczak-Cwil
rekrutacja do szkół podstawowych
Aktualności
Rekrutacja do szkoły podstawowej 2023: zasady, zapisy. Kiedy zaczyna się nabór?
Ewa Janczak-Cwil
przedszkole integracyjne
Edukacja
Przedszkole integracyjne: co to jest, dla kogo? Program
Magdalena Drab
Rekrutacja do szkół średnich: jak wygląda, ważne terminy, obliczanie punktów
Aktualności
Rekrutacja do szkół średnich: kiedy składa się papiery do liceum? Kalendarz 2023
Luiza Słuszniak
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi
Prawo i finanse
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi – aktualne przepisy
Ewa Janczak-Cwil
Wielki Post: co to jest, ile trwa, historia, symbole
Święta i uroczystości
Wielki Post: ile trwa, historia, symbole, jak się go obchodzi? Kiedy się zaczyna i kończy w 2023 roku?
Luiza Słuszniak
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu
Święta i uroczystości
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu i czy są obowiązkowe
Luiza Słuszniak
kiedy wakacje
Aktualności
Kiedy wakacje w 2023 roku – początek i zakończenie, jak planować letni wypoczynek?
Ewa Janczak-Cwil
Opieka nad żoną po porodzie
Prawo i finanse
Opieka nad żoną po porodzie 2023: kto ma prawo do zwolnienia i na jak długo?
Joanna Biegaj
Czy alimenty wlicza się do dochodu
Prawo i finanse
Czy alimenty wlicza się do dochodu: czy liczą się do zasiłku rodzinnego i do kredytu?
Milena Oszczepalińska
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Uczeń
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Luiza Słuszniak
ospa u dziecka a wychodzenie na dwór
Zdrowie
Ospa u dziecka a wychodzenie na dwór: jak długo będziecie w domu? Czy podczas ospy można wychodzić?
Milena Oszczepalińska
Pewniaki na egzamin ósmoklasisty z języka polskiego
Język polski
Pewniaki na egzaminie ósmoklasisty: co warto powtórzyć przed egzaminem z języka polskiego?
Luiza Słuszniak
AMR, schemat żywienia niemowląt
Dieta
Schemat żywienia niemowląt: aktualne zalecenia 2023
Magdalena Drab
olej z wiesiołka
Starania o dziecko
Olej z wiesiołka na płodność: czy pomaga zajść w ciążę?
Magdalena Drab
poród w szpitalu
Poród naturalny
Chwyt Kristellera – co to jest, jak wygląda, czym grozi i czy to legalne?
Luiza Słuszniak
Edukacja
Rodzaje przedszkoli: poznaj typy przedszkoli, by wiedzieć, które będzie najlepsze dla twojego dziecka
Luiza Słuszniak
Egzamin ósmoklasisty 2022  z języka polskiego. Zakres materiału
Uczeń
Egzamin ósmoklasisty 2023 z języka polskiego: co trzeba umieć, zakres materiału
Luiza Słuszniak