słoik, owoce, przetwory
Panthermedia
Żywienie

Robimy przetwory - jak się do tego przygotować?

Nieprawda, że nikt już nie robi przetworów. Mimo że sklepowe półki uginają się od takich produktów, to przygotowany samodzielnie, według własnego uznania i smaku letni specjał będzie cieszyć ciebie i twoich najbliższych w zimowe dni.

Aby przetwory były naprawdę wysokiej jakości, czyli miały odpowiednią konsystencję, aromat, kolor i wartości, powinnaś wiedzieć kilka rzeczy.
 

Wybierz odpowiednie składniki na przetwory

Sięgaj tylko po te owoce i warzywa, które są zdrowe (bez zdrapanej skórki czy śladów obicia lub nadgnicia), dojrzałe i świeże. Najlepiej przygotowywać zapasy, wybierając plony z ekologicznych upraw albo z własnego ogródka. Wtedy mamy pewność, że nie leżały długo w skrzynkach czy chłodniach. Podczas zakupów zwróć uwagę na kolor warzyw i owoców, te o pięknej i intensywnej barwie są najbogatsze w składniki odżywcze. Umyj je dokładnie przed przygotowaniem. Drobne owoce najlepiej wymoczyć chwilę w wodzie. Dzięki temu „nieproszeni lokatorzy” z pewnością uciekną z owocu, a piasek ze wszystkich zakamarków opadnie na dno zlewu czy miski. Dopiero po tym wszystkim można przepłukać je na durszlaku.
 

Przygotuj naczynia zanim kupisz owoce, czy warzywa

Słoiki umyj w gorącej wodzie z detergentem, wypłucz je i wytrzyj. Oddziel małe słoiczki na dżemy od dużych (litrowych), które przydadzą się np. na ogórki. Sprawdź wszystkie pokrywki, czy nie są zardzewiałe, a ich wewnętrzna strona się nie kruszy. Nawet najmniejsza nieszczelność sprawi, że przetwór się zepsuje. Potrzebne ci też będą stalowe lub plastikowe miski do mycia i układania owoców. Jeśli będziesz przygotowywać dżem, naszykuj płaski, szeroki garnek stalowy o pojemności 3–4 litrów. Do robienia powideł i smażenia konfitur przyda się rondel z grubym dnem lub duża patelnia (o średnicy ok. 40 cm).

 

 

Naszykuj wszystkie potrzebne akcesoria kulinarne

Do krojenia warzyw i owoców używaj nierdzewnych noży (żelazo niszczy witaminy, np. witaminę C). Do przecierania składników potrzebne będzie sito o drobnych oczkach, drewniana pałka i przecierak. A jeśli przygotowujesz przetwory z wiśni, przyda się drylownica.

 

 

 

 

Wtedy zaczynamy gotowanie

Są różne sposoby przygotowywania zapasów. Do najważniejszych należą:
• Pasteryzacja. To poddawanie owoców i warzyw działaniu wysokiej temperatury: na mokro – gotujemy słoiki z zawartością – lub na sucho – wrzącą masę wlewamy pod sam wierzch słoika, natychmiast zakręcamy, stawiamy do góry dnem i okrywamy kocem do czasu wystygnięcia. Zwykle pasteryzuje się kompoty, konfitury, dżemy.
• Kiszenie. W procesie naturalnej fermentacji bakterie produkują konserwujący kwas mlekowy. Najczęściej kisi się ogórki, kapustę, buraki.
• Marynowanie. To konserwowanie za pomocą octu. Można marynować warzywa, np. cebulki, korniszony, paprykę, małą kukurydzę (tzw. pikle), grzyby, owoce, np. śliwki. Ponieważ ocet nie jest zdrowy dla małych dzieci, mogą zjeść tylko odrobinę specjału z marynaty.
• Suszenie. To odparowanie wody na słońcu lub w domowym piekarniku. Suszyć można niektóre warzywa i owoce.   
• Mrożenie. To poddawanie produktu działaniu niskiej temperatury w zamrażalniku. Można mrozić zarówno warzywa, jak i owoce. Jeśli od razu podzielisz je na mniejsze porcje – szybciej się zamrożą, a dzięki temu zachowają znacznie więcej cennych składników. Najważniejsze, żeby wkładać zapasy jedzenia do pojemników lub torebek, które są odporne na niskie temperatury, nie przepuszczają powietrza i nie nasiąkają tłuszczem ani wodą.

Polecamy: Dżemy, powidła, konfitury - przepisy na owocowe przetwory

 

 

Redakcja poleca

REKLAMA
Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
Ile dać na Chrzest?
Święta i uroczystości
Ile dać na chrzest w 2024 roku? (ile od dziadków a ile od chrzestnej, chrzestnego i gości) 
Luiza Słuszniak
wierszyki o wiośnie
Gry i zabawy
Wiersze o wiośnie: piękne utwory znanych poetów i krótkie rymowanki dla dzieci
Ewa Janczak-Cwil
cytaty na komunię
Cytaty i przysłowia
Cytaty na komunię świętą: piękne i mądre, Jana Pawła ll, cytaty z Biblii
Joanna Biegaj
ospa u dziecka a wychodzenie na dwór
Zdrowie
Ospa u dziecka a wychodzenie na dwór: jak długo będziecie w domu? Czy podczas ospy można wychodzić?
Milena Oszczepalińska
chłopiec, dziecko, krzyk, złość
Wychowanie
Agresywne dziecko w przedszkolu: co robić, gdzie zgłosić?
Magdalena Drab
Cytaty na chrzest
Cytaty i przysłowia
Cytaty na chrzest: piękne sentencje i złote myśli z okazji chrzcin
Milena Oszczepalińska
Szkoła w Chmurze: kto może z niej skorzystać?
Edukacja
Szkoła w Chmurze: na czym polega, czy jest legalna i kto może z niej skorzystać?
Małgorzata Sztylińska-Kaczyńska
Przedszkolaki powinny się bawić, a nie ciągle uczyć
Edukacja
Przedszkolaki coraz częściej potrafią czytać i pisać, ale mają zaburzenia sensoryczne. Gdzie tkwi błąd?
Milena Oszczepalińska
dziecko ciągle choruje
Zdrowie
Dziecko ciągle choruje: nawracające zapalenie oskrzeli i infekcje gardła [CO ROBIĆ?]
Magdalena Drab
Pełne szpitale RSV
Aktualności
Lekarz mówi wprost: dziecko z RSV i z dusznością umrze, jeśli nie trafi do szpitala
Ewa Janczak-Cwil
wpływ telewizji na rozwój dziecka
Wychowanie
Wpływ telewizji na rozwój dziecka – negatywne i pozytywne skutki oglądania telewizji
Aneta Grinberg
morfologia u dzieci
Zdrowie
Morfologia u dzieci – jak czytać wyniki krwi [NORMY]
Ewa Janczak-Cwil
znieczulenie podpajęczynówkowe
Poród naturalny
Znieczulenie podpajęczynówkowe najczęściej stosowane podczas cesarskiego cięcia [zalety i wady]
Agnieszka Majchrzak
Urlop ojcowski
Prawo i finanse
Urlop ojcowski 2024: ile dni i ile płatny? Dokumenty i wniosek o urlop dla ojca
Magdalena Drab

Strefa okazji i inspiracji

REKLAMA