7 rodzajów ryżu dla całej rodziny
Ryż to produkt bezglutenowy. Kaszek lub kleików ryżowych dziecko może spróbować jeszcze zanim skończy pół roku, bo biały ryż jest delikatny i lekkostrawny. Od drugiego roku życia możesz spróbować podać dziecku także inne rodzaje ryżu, np. brązowy.
![Ryż długoziarnisty Ryż długoziarnisty](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgClYoTN-ba4ab90.jpg?quality=90&resize=805,537)
- Aleksandra Sobieraj
1 z 7
![Ryż długoziarnisty](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgClYoTN-ba4ab90.jpg?quality=90&fit=805,800)
Ryż długoziarnisty
Jego jasne, podłużne ziarna zawierają stosunkowo niewiele skrobi, więc po ugotowaniu są sypkie i łatwo się rozdzielaj. To świetny dodatek do wielu dań, a też składnik zup i sałatek. Niepolerowane, brązowe ziarna ryżu długoziarnistego są też dobrym dodatkiem do różnych farszy.
2 z 7
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgvHsPCr-049308a.jpg?quality=90&fit=945,800)
Ryż parboiled
Potocznie, choć niesłusznie, nazywany parabolicznym. To po prostu biały ryż, jego ziarna przed polerowaniem poddawane są działaniu pary wodnej, dzięki czemu duża część składników odżywczych z otoczki przenika do wnętrza ziarna.
3 z 7
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imggR3r1H-d8aae55.jpg?quality=90&fit=1202,800)
Ryż krótkoziarnisty
Ma małe, owalne ziarenka, które zawierają wyjątkowo dużo skrobi, dzięki czemu po ugotowaniu ściśle przylegają do siebie. Jest doskonały do sushi, a także do zapiekanek czy deserów.
4 z 7
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/img8talKQ-d049f0f.jpg?quality=90&fit=967,800)
Basmati
Uważany za najszlachetniejszy gatunek ryżu, jest naturalnie biały. Podczas gotowania jego ziarna powiększają się, ale pozostają sypkie i puszyste. Ma lekko orzechowy smak i specyficzną konsystencję oraz charakterystyczny zapach. Najczęściej używany w kuchni indyjskiej.
5 z 7
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/img2DZqsY-2a5f706.jpg?quality=90&fit=1200,800)
Ryż arborio
To typowo włoski gatunek ryżu. Jego owalne ziarna w czasie gotowania wydzielają dużo skrobi, więc nabierają kleistej konsystencji, zachowując wilgotność. Idealny do risotto, przystawek i sałatek.
6 z 7
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgBS0Vc2-bcaf39f.jpg?quality=90&fit=940,800)
Ryż brązowy
To ryż naturalny, pełnoziarnisty. Jest najzdrowszy, bo jego ziarna są niepolerowane, czyli okryte są bogatą w składniki odżywcze otoczką (w przeciwieństwie do niego ryż biały jest pozbawiony tej okrywy, bo powstaje przez polerowanie ziaren ryżu brązowego).
7 z 7
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgXOnwAF-b24e880.jpg?quality=90&fit=802,800)
Ryż dziki
Znany też jako zizania wodna lub owies wodny. Najczęściej miesza się go z białym. Podobnie jak ryż brązowy nie jest oczyszczany. Ziarna są długie i ciemne. Ma intensywny, orzechowy smak.