Mogłoby się zdawać, że nie ma łatwiejszego dania niż naleśniki, jednak by były idealne, kluczowe są proporcje poszczególnych składników. Nad perfekcyjnym ciastem naleśnikowym pochylili się nawet uczeni. Pewna brytyjska matematyczka, Ruth Fairclough, opracowała procedurę robienia perfekcyjnego naleśnika.

Reklama

Jak zrobić naleśniki? Wzór

Ruth Fairclough naprawdę przyłożyła się do swoich badań. Sprawdziła wszystko, od temperatury patelni, przez konsystencję ciasta, aż po czas oczekiwania na zjedzenie. Tak powstał matematyczny wzór na ciasto naleśnikowe: 100 - [10L - 7F + C(k - C) + T(m - T)]/(S - E).

L to liczba grudek w cieście, F – ilość obrotów naleśnika na patelni, C – konsystencja ciasta, T – temperatura patelni, S – czas, jaki ciasto musi odstać przed rozpoczęciem smażenia, E – czas między usmażeniem a zjedzeniem naleśnika. Idealnie, gdy wynik jest zbliżony do setki. Niestety, mało kto z nas ma czas, aby posiłkować się wzorami matematycznymi, smażąc naleśniki dla rodziny... Dlatego też przedstawiamy dwa przepisy na naleśniki idealne. Jedne wychodzą cienkie, cudownie elastyczne, mięsiste. Drugie są puszyste, grube, bardzo sycące. Dla każdego coś dobrego.

Jak zrobić naleśniki, które się nie rozpadają: przepisy

Naleśniki à la crepes (cienkie, elastyczne)

Składniki:

  • Szklanka mleka 3,2% tłuszczu
  • 50 ml wody
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • Dwa jajka
  • Dwie łyżki tłuszczu (rozpuszczone masło/olej rzepakowy)

Wykonanie: Do wysokiego naczynia wlej szklankę mleka, wbij dwa całe jajka, dodaj szczyptę soli i wybrany przez siebie tłuszcz. Zmiksuj mleczno-jajeczną masę dokładnie, po czym dodaj do niej mąkę. Zmiksuj ponownie, do dokładnego zmieszania się składników. Odstaw ciasto na co najmniej 15 minut, żeby „odpoczęło”. Po czym czasie rozgrzej patelnię i wlej na nią odrobinę oleju. Kiedy już olej będzie rozgrzany, wlej do niej niecałą łyżkę wazową ciasta. Smaż ok. 2 minuty po każdej stronie.

Zobacz także

Przepis na puchate naleśniki idealne

Składniki:

  • Szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka 3,2% tłuszczu
  • 50 ml wody gazowanej
  • 3 jajka
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dwie łyżki tłuszczu (rozpuszczone masło/olej rzepakowy)
  • Szczypta soli

Wykonanie: Do wysokiego naczynia wlej mleko, wbij trzy całe jajka, dodaj szczyptę soli i wybrany przez siebie tłuszcz. Zmiksuj dokładnie, po czym dodaj do masy mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj ponownie, do dokładnego zmieszania się składników. Odstaw ciasto na co najmniej 15 minut, żeby „odpoczęło”. Po czym czasie rozgrzej patelnię i wlej na nią odrobinę oleju. Kiedy już olej będzie rozgrzany, wlej do niej niecałą łyżkę wazową ciasta. Usmaż naleśnika na każdej ze stron do momentu, aż się zarumienią.

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki: wskazówki

Mąka jest ważna

Naleśniki robi się z mąki pszennej – z tej mąki wychodzą najlepsze, najbardziej elastyczne. Można wykorzystać także mąkę kukurydzianą, razową, ryżową, gryczaną. Jeśli chcesz użyć innego typu mąki, dodaj ją w proporcji 1:1 do mąki pszennej – jeśli mąki pszennej będzie mniej, naleśniki mogą się rozpaść.

Mleko albo…?

Do mąki można dodać także jogurt (wychodzą placuszki jogurtowe), maślankę (wówczas wyjdą lubiane przez wielu amerykańskie pancakes). Oprócz mleka warto dodać niewielką ilość wody – dzięki niej naleśniki nie będą przywierały do patelni. Dobrą praktyką, zwłaszcza w przypadku puchatych naleśników, jest dodanie wody gazowanej. Dzięki niej naleśniki staną się jeszcze bardziej puszyste. Mleko krowie z powodzeniem można zastąpić napojem roślinnym, np. sojowym czy owsianym.

Co z jajkiem?

W klasycznych naleśnikach musi znaleźć się jajko. Najlepiej, aby na ciasto przypadały co najmniej dwa jajka – sprawią one, że naleśniki będą miękkie i bardzo elastyczne. Jeśli chcesz, aby naleśniki były wręcz biszkoptowe, weź 3–4 jajka, a białka ubij na sztywną pianę. W wersji wegańskiej, zamiast jajka, często wykorzystuje się tzw. aquafabę, czyli wodę po ciecierzycy (ze słoika albo puszki), którą ubija się na sztywną pianę.

Naleśniki doskonałe dla dzieci: wskazówki

Farsz

Dzieci kochają naleśniki. Warto wykorzystać je do przemycania jak najzdrowszych rzeczy w diecie, np. świeżych owoców, warzyw, mięsa, a nawet ryb. Jeśli chcesz podać dziecku naleśniki w formie deseru, zadbaj o to, aby krem czy dżem znajdujący się w środku naleśnika miał możliwie jak najmniej cukru i niezdrowych olejów rafinowanych. W sklepach znajduje się bardzo duży wybór dżemów ze 100% zawartością owoców, bez dodatku cukru, czy kremów à la popularny krem z orzechów laskowych, jednak bez cukru i oleju palmowego.

Sposoby na złożenie naleśników

Usmażone naleśniki można zwijać na wiele sposobów.

  • Zrolowane idealny sposób na naleśniki z dżemem lub serem.
  • W „książeczkę” – naleśnik posmaruj nadzieniem, złóż przeciwległe brzegi, a potem na pół. Ten sposób nadaje się do naleśników z dżemem i owocami.
  • Krokiety posmaruj naleśnik nadzieniem, zostawiając wolne brzegi. Złóż przeciwległe brzegi na nadzienie, a potem zwiń w rulon.
  • Chusteczka posmarowany naleśnik złóż na pół, a potem jeszcze raz na ćwiartkę.
  • Tort – rozsmaruj nadzienie na naleśnikach i ułóż jeden na drugim, przekładając je wybranym przez siebie nadzieniem, aż powstanie tort. Całość przykryj „suchym” naleśnikiem. Zapiecz wszystko w piekarniku, a po wyjęciu pokrój w trójkąty jak tort.
  • Makaronik – smażone naleśniki złóż w rulon i drobno pokrój w paseczki, jak makaron. To dobry dodatek do zup, zwłaszcza kremów.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama