Reklama

Bez obaw o zdrowie maluchów (oraz o swój czas spędzony w kuchni) możesz przygotować dzieciom doskonałe przekąski. Sprawdzą się na sylwestra, a także na każdą inną imprezę, którą urządzisz w domu. Wyczarujesz je jedynie z pysznych, dziecięcych parówek z dodatkami. Niewiele pracy, a jaki efekt! Bo trzeba przyznać, że te przysmaki nie tylko świetnie smakują, ale i apetycznie wyglądają, prawda? To do dzieła!

Reklama

Zapiekane kółeczka z szyneczką Sokoliki

sokoliki

Czas przygotowywania: 30 minut

Liczba porcji: 6 porcji

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowania Szyneczki Wieprzowej SOKOLIKI
  • 12 kromek chleba tostowego
  • 6 łyżeczek sosu pomidorowego
  • 1-2 łyżki suszonego oregano
  • 1 cebula
  • 6-8 pieczarek
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1 garść żółtego sera tartego
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • listki świeżych ziół do dekoracji
  • sos pomidorowy/ketchup do podania

PRZYGOTOWANIE:

Szynkę kroimy w paseczki lub w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na cienkie półplasterki równej grubości (około 2-3 mm). Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy cebulę, a kiedy zacznie się rumienić dodajemy pokrojone pieczarki. Zmniejszamy nieco ogień i dodajemy sól. Kiedy pieczarki puszczą wodę zwiększamy ogień i smażymy je (od czasu do czasu mieszając), aż woda całkowicie odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią. Zawartość patelni przekładamy do miski i kiedy przestygnie dodajemy kukurydzę, żółty ser, szynkę i dokładnie mieszamy.

Na desce układamy kromki chleba tostowego i przy pomocy foremki do ciasteczek wykrawamy możliwe największe kółka. Z połowy ilości kółek wycinamy mniejsze kółeczka, tak aby powstały obręcze z pustym środkiem. Okrawki wykorzystujemy do innego przepisu. Większe kółka pokrywamy sosem pomidorowym, posypujemy oregano i pokrywamy obręczami. Wnętrze wypełniamy przygotowanym farszem.

Tak przygotowane zapiekanki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Zapiekamy około 12 minut, aż chlebek zacznie się ładnie rumienić. Gotowe zapiekanki dekorujemy listkami świeżych ziół i podajemy z ketchupem.

Wytrawne babeczki z paróweczkami Sokoliki

sokoliki

Czas przygotowywania: 30 minut

Liczba porcji: około 9 sztuk

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie parówek Sokoliki SOKOŁÓW
  • 200 g wody w temperaturze pokojowej
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki domowego sosu pomidorowego
  • 1 szklanka mrożonej mieszanki warzywnej marchewka z groszkiem
  • 2 łyżki suszonych ziół kuchni włoskiej
  • 150 g tartego żółtego sera
  • domowy sos pomidorowy do podania

PRZYGOTOWANIE:

Do szerokiej miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól, a następnie wlewamy wodę oraz oliwę. Ręcznie lub przy pomocy robota wyrabiamy ciasto aż do momentu kiedy będzie elastyczne i gładkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Marchewkę z groszkiem gotujemy do miękkości i odcedzamy.

Parówki kroimy na cienkie plasterki. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wygniatamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Pokrywamy go sosem pomidorowy, posypujemy ziołami, a następnie równomiernie rozkładamy warzywa, parówki oraz około 3/4 przygotowanego sera. Prostokąt kroimy na paski o szerokości około 5 cm i zwijamy w rulony, którymi wypełniamy natłuszczoną formę na większe babeczki (możemy włożyć dwa mniejsze ruloniki lub jeden większy). To co wypadnie z rulonów kładziemy na wierzch, posypujemy pozostałym serem, przykrywamy ściereczką/folia aluminiową i odstawiamy na 30 minut.

Reklama

Po upływie tego czasu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra-dół) na około 45 min. Podajemy udekorowane listkami świeżych ziół z sosem pomidorowym.

Reklama
Reklama
Reklama