Pachnące truskawki i jagody, soczyste śliwki i maliny... Te owoce to słodkie wspomnienie lata. A ponieważ można je zamrażać, przypominają o wakacjach, gdy na dworze mróz szczypie w nos! Przygotuj swojemu maluchowi owocowy posiłek - radzi dr Halina Weker, specjalista ds. żywienia dzieci z IMiD.

Reklama

Znudziły Ci się już jabłka i pomarańcze? Sięgnij po letnie owoce do zamrażarki! To zimą doskonałe źródło witamin. Każdemu maluchowi przyda się taka „bomba zdrowia” – wzmocni jego odporność i doda mu energii. Mrożone owoce zawierają przede wszystkim witaminę C, tak potrzebną organizmowi dziecka. Dostarczają także kwasu foliowego, żelaza i innych mikroelementów. Mrożone owoce to też doskonałe źródło węglowodanów i błonnika. Z kolei zawarte w nich wapń, żelazo, magnez, potas i sód pozwalają organizmowi malucha zachować równowagę kwasowo-zasadową. A co najważniejsze – zamrożone dojrzałe śliwki czy maliny mają niewiele mniej dobroczynnych składników niż świeże. Gdy zrobisz maluszkowi koktajl z mrożonych czarnych porzeczek, będzie w nim tylko o 20% mniej witaminy C, niż gdybyś użyła owoców zerwanych przed chwilą z krzaka. Tymczasem, jeśli przyrządzisz z nich kompot w wekach, stracisz prawie dwa razy więcej! Na dodatek mrożonki smakiem i zapachem niewiele ustępują świeżym owocom!

Jak przyrządzać dania z mrożonek
Rozmrażanie wcale nie jest taką prostą sprawą. Łatwo możesz zniszczyć cenne witaminy. Sprawdź, jak przygotowywać posiłek z mrożonych owoców, by był pełen odżywczych składników.

1. Ostrożnie na zakupach. Wybierając mrożonki w sklepie, musisz zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Owoce nie mogą być miękkie, a opakowanie wilgotne, bo to znak, że produkt lekko się rozmroził. Nie kupuj mrożonki, jeśli jest sklejona z opakowaniem lub przypomina bryłę. Najlepiej, żebyś przynosiła owoce do domu w torbie izotermicznej i jak najszybciej wkładała do zamrażarki.
[CMS_PAGE_BREAK]
2. Rozmrażaj z cukrem. Jeśli zamierzasz podać owoce na surowo, przepłucz je zimną wodą i zasyp cukrem. Potem wstaw je do lodówki i spokojnie czekaj, aż będą się nadawały do jedzenia. Nigdy nie zostawiaj mrożonki na szafce czy stole, by szybciej się rozmroziła. Jest ona wtedy doskonałą pożywką dla bakterii.

3. Z dala od wody. Nie rozmrażaj owoców w wodzie, którą potem odlejesz. W ten sposób wypłuczesz z nich witaminy i sole mineralne. Nigdy też nie rozmrażaj owoców we wrzątku! Niszczysz wówczas zawarte w nich cenne składniki odżywcze.

Zobacz także

4. Szybciej w kuchence. Gdy nie chcesz długo czekać, rozmroź owoce w mikrofalówce. Pamiętaj, by nastawić regulator mocy na najniższą wartość. Zasyp owoce cukrem i wstaw do kuchenki na ok. 10 minut. Wykorzystaj również sok, który powstanie podczas rozmrażania.

5. Zdrowsze zamrożone. Przygotowując potrawę, mrożone owoce gotuj, duś lub smaż bez rozmrażania. Straty witamin i soli mineralnych są wówczas najmniejsze.

Reklama

6. Nigdy dwa razy. Jeśli nie zużyjesz całej rozmrożonej porcji, wyrzuć resztę owoców. Nigdy nie zamrażaj powtórnie tych samych produktów. Nie trzymaj też rozmrożonych produktów przez kilka dni w lodówce.

Reklama
Reklama
Reklama