Naleśniki, pizza, makaron z sosem – takie pyszności zje chętnie nawet największy niejadek.

Reklama

1. Świderki z kolorowym sosem
– 500 g świderków,
– puszka pomidorów bez skórki,
– 1 cebula,
– 3 marchewki,
– 1/2 selera,
– 2 łyżki oleju,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 łyżeczka cukru,
– 1 łyżeczka bazylii,
– sól, pieprz.

Pokrojoną cebulę zrumień. Dodaj startą na grubej tarce marchewkę i seler, po chwili pomidory z zalewą, posiekany czosnek i cukier. Gotuj ok. 12 minut, aż sos zgęstnieje, dopraw bazylią, solą i pieprzem. Ugotowany makaron przełóż na półmisek i polej sosem. Posyp startym serem i zieleniną. Jedna porcja dla dziecka = 2-3 czubate łyżki

2. Uniwersalny przepis na ciasto naleśnikowe
- 5 jajek,
- 35 dag mąki,
- 2 szklanki mleka,
- łyżeczka oleju, szczypta soli.

Ciasto ubij mikserem. Jeśli masz czas, odstaw je pod przykryciem na godzinę.

Zobacz także

3. Naleśniki z wiśniami
– 4 jajka,
– szklanka mleka,
– pół szklanki mąki,
– tłuszcz do smażenia.

Nadzienie:
– 250 g waniliowego serka homogenizowanego,
– sok cytrynowy,
– wiśnie,
– śmietanka 30%,
– miód i cynamon.

Z mleka, mąki, jajek i odrobiny soku cytrynowego zrób ciasto. Odstaw je na 20 minut. Na rozgrzanym tłuszczu usmaż cienkie naleśniki. Serek, szklankę wiśni, sok z cytryny oraz miód zmiksuj. Naleśniki posmaruj nadzieniem i złóż w kwadraciki. Udekoruj wiśniami i kleksami z ubitej śmietanki. Posyp cynamonem. Jedna porcja dla dziecka = 1-2 naleśniki

4. Ryżowa korona z truskawkami
– 200 g ryżu,
– 1 litr mleka pasteryzowanego,
– 2 łyżki śmietanki,
– 2 jaja,
– 180 g cukru pudru,
– 25 g masła,
– 1/2 kg truskawek,
– 1 łyżka płatków migdałów, sól, laska wanilii.

Zagotuj litr wody, wsyp opłukany ryż i zostaw na ok. 2 minut. Odlej wodę. Do ryżu dodaj mleko, szczyptę soli, wanilię i gotuj ok. 40 min. Wyjmij wanilię, dodaj śmietankę, ubite jaja i 100 g cukru, wszystko wymieszaj. Blaszkę z „kominkiem” wysmaruj masłem, wsyp ryż i włóż do piekarnika na 15 minut. Piecz w temp. ok. 180°C. Truskawki opłucz, 10-12 najładniejszych odłóż do dekoracji. Pozostałe zmiksuj z resztą cukru. Ryż wyłóż na talerz, polej sosem, obsyp migdałami i udekoruj truskawkami. Jedna porcja dla dziecka = 2-3 łyżki + łyżka sosu

5. Pizza z zielonymi warzywami
Ciasto:
– 350 g mąki,
– 15 g drożdży,
– 3 łyżki oliwy z oliwek,
– łyżeczka cukru,
– 1/2 łyżeczki soli.
Dodatki:
– 1 zielona papryka,
– 100 g zielonego groszku z puszki,
– 150 g brokułów,
– 1 średni por,
– 100 g mozzarelli,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– bazylia.

Reklama

Warzywa umyj i oczyść. Paprykę pokrój w cienkie plastry, groszek odsącz, brokuły podziel na małe różyczki, por pokrój w cienkie talarki, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ciasto przygotuj według przepisu podstawowego, a następnie rozwałkuj i przełóż na natłuszczoną blachę. Skrop oliwą z oliwek, ułóż por, a następnie resztę warzyw. Posyp serem i ziołami, piecz w gorącym piekarniku ok. 30 minut. Jedna porcja dla dziecka = 1/8 „koła”

Reklama
Reklama
Reklama