Włoskie semifreddo
- mamotoja.pl
Składniki na 2 porcje:
- 3/4 szklanki cukru
- 15 dag płatków migdałowych
- 4 jajka
- laska wanilii
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka śmietany kremówki 30-proc.
- pistacje do dekoracji
Sposób wykonania:
1. Cukier wsyp na patelnię i mieszając, skarmelizuj. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Dodaj do skarmelizowanego cukru. Lekko wymieszaj. Masę wylej na pergamin lub papier do pieczenia. Odstaw do ostudzenia. Kiedy masa dokładnie zastygnie, połowę zmiel w młynku.
2. Żółtka, oddzielone od białek, utrzyj do białości z cukrem pudrem i miąższem z laski wanilii. Kremówkę ubij i dodaj do utartych z cukrem żółtek. Następnie dodaj białka ubite na sztywną pianę. Na końcu wrzuć zmielone prażone migdały. Wszystko razem delikatnie wymieszaj.
3. Tak przygotowaną masę przelej do płaskiego pojemnika, zamknij. Wstaw do zamrażalnika na co najmniej 3–4 godziny. 4 Po wyjęciu z zamrażalnika włóż lody do pucharków. Przed podaniem posyp resztą migdałów w karmelu i posiekanymi pistacjami.
Nasza rada:
Semifreddo można też przygotować z pokruszonymi bezikami i owocami jagodowymi, np. malinami, truskawkami.
Przygotowanie: 20 min