Wspólne gotowanie z dzieckiem
O tym, że drób zajmuje ważne miejsce w diecie malucha, wie każda mama. Mięso drobiowe jest smaczne i można je przyrządzać na wiele sposobów.
W proces przygotowania pysznych potraw warto włączyć dziecko, które może przy tej okazji poćwiczyć umiejętność liczenia, czy dać upust swoim artystycznym zdolnościom. Dania opierające się na mięsie z kurcząt czy indyków są bardzo proste do przygotowania, a przy tym smaczne. Możemy sami wymyślać coraz to nowe urozmaicenia w diecie naszego dziecka, dodając do filetu z kurczaka czy indyka nowe przysmaki – ananasy, orzechy, szpinak czy ser.
Warto jednak pamiętać, aby przy zakupie drobiu, wybierać ten ze sprawdzonych źródeł, w dokładnie oznakowanych i hermetycznie zamkniętych opakowaniach. Gwarancją takiej wysokiej jakości produktów z drobiu jest certyfikat QAFP, który świadczy zarówno o świeżości (kontrolowanej na każdym etapie produkcji i dystrybucji), bezpieczeństwie (przejawiającym się przez ścisłą kontrolę jakości oraz szereg badań weterynaryjnych mięsa), jak i o szlachetnym smaku i aromacie.
Kupując mięso drobiowe oznaczone tym znakiem mamy więc pewność, że nie były do niego dodawane substancje chemiczne ani woda (tzw. nastrzykiwanie), znamy także pochodzenie mięsa. A jak wiadomo - dobry i przemyślany zakup podniesie walory smakowe naszych potraw. Proponujemy zatem proste i szybkie przepisy na dania z drobiu hodowanego zgodnie z zaleceniami systemu QAFP i oznaczonego certyfikatem QAFP, które świetnie nadają się do przygotowania nawet z niecierpliwym dzieckiem.
1. Ślimak z indyka
Tradycyjny obiad może zachęcić nawet niejadka, jeśli tylko sam go zaprojektuje w niecodzienny sposób. Tym razem będziemy potrzebować piersi z indyka, jajko, bułkę tartą, ziemniaki, sól, pieprz oraz do ozdoby posiekany koperek, kawałek zielonej i czerwonej papryki, dwa ziarenka kukurydzy itp. Ziemniaki gotujemy, żeby później zrobić z nich puree (to będzie domek naszego ślimaka). Pierś indyka kroimy na paski, następnie przyprawiamy i panierujemy – możemy zaprosić do tej części dziecko. Na patelni kładziemy pokrojonego indyka, tak aby przybrał kształt podkówki – to będzie trzon naszego ślimaka, musimy więc zrobić miejsce na domek z ziemniaków. Na talerzu formujemy z ziemniaków kulkę i nożem robimy ślimakowaty wzorek, pod ziemniakami układamy filet z indyka. Reszta należy do fantazji naszego dziecka, ślimakowaty wzorek można wypełnić koperkiem, z papryki wyciąć różki, oczka, buźkę i ślimak gotowy. Przygotowanie kilku ślimaków dla całej rodziny jest niezłą zabawą. Otoczenie ślimaka z indyka możemy przyozdobić warzywami.
2. Wesołe serduszko
Sposób przyrządzenia bardzo podobny do przepisu na ślimaka z indyka. Smażymy niewielką, całą pierś z kurczaka, która naturalnie ułoży się w serduszko. Nasze dziecko za pomocą ugotowanej marchewki i brokułów niech dorobi oczka, buźkę i rączki. Może też zrobić sercu włosy z ryżu lub ziemniaków. W zależności od upodobań naszego malucha, sami możemy wymyślać co raz to nowe kształty do kolejnych potraw.
3. Kotleciki z kurczaka
Danie, które możemy przygotować z trochę starszym dzieckiem. Na porcję dla dwóch osób będziemy potrzebować 250 dag piersi kurczaka, ok. 75 gr żółtego sera oraz tyle samo pieczarek, jajko, sól, pieprz, łyżkę mąki, bułkę tartą. Na początek kroimy w małe kawałeczki kurczaka, w międzyczasie nasze dziecko niech zetrze na tarce ser. Potem wspólnie myjemy i kroimy pieczarki. Wygodne i bezpieczne do wspólnej pracy jest użycie sitka do krojenia warzyw. Resztę pracy dziecko tak naprawdę może wykonać już samo pod naszym bacznym okiem. Kurczaka, pieczarki i ser należy wrzucić do miski. Teraz najtrudniejsze zdanie dla młodego kucharza – wbicie jajka. Gdy to się uda, dodajemy jeszcze sól, pieprz i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz następuje najlepsza część zabawy – z powstałej masy trzeba uformować małe kotleciki, a to zawsze jest dla dzieci świetną zabawą. Potem już tylko wystarczy obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na patelni, co już oczywiście należy do nas. Kotleciki, dzięki kurczakowi mają delikatny smak i są wyśmienite, dodatkowo żółty ser sprawia że są lekko ciągnące, co sprawia dzieciom frajdę także przy jedzeniu.
Dowiedz się więcej na www.sprawdzonydrob.pl