Kiedy podać dziecku pieczone potrawy?

Pieczone i drobno pokrojone mięso będzie smakować już rocznemu dziecku. Pieczone ryby podaj dziecku powyżej roku, a biszkopt i ciasto drożdżowe już od 10. miesiąca życia dziecka.

Reklama

Jak piec mięso dla dziecka?

Najpierw piecz je przez 15 minut w odkrytym naczyniu w temperaturze 230°C, potem dodaj trochę wrzącej wody i zmniejsz temperaturę do 175°C. Od czasu do czasu polewaj mięso sosem (zbierze się w naczyniu do pieczenia), by się nie wysuszyło. Na 15 minut przed końcem odkryj pieczeń, by ją przyrumienić. Jeśli nie chcesz zawracać sobie głowy polewaniem, włóż mięso do specjalnego rękawa.
Czy wiesz, jak sprawdzić, czy mięso jest upieczone? Wtedy, gdy widelec wchodzi w nie łatwo, a wypływający z mięsa sok nie jest różowy.
Nasza rada. Po wyjęciu mięsa od czasu do czasu polewaj je sosem, dopóki nie wystygnie – będzie soczyste i smaczne.

Zobacz też: Encyklopedia żywienia dziecka

Jak piec ryby dla dziecka?

Najlepiej piec je w folii aluminiowej. Rozgrzej piekarnik do ok. 200°C i włóż rybę na 15 minut. Przed pieczeniem folię posmaruj oliwą.
Nasza rada. Jeśli masz piekarnik z termoobiegiem, termostat ustaw na niższą temperaturę.

Jak piecciasto dla dziecka?

Temperatura piekarnika musi być dostosowana do rodzaju ciasta. Piernik piecze się w 180-190°C, ciasto kruche 200-220°C, ciasto ucierane, ptysiowe, sernik, biszkopt w 180°C, ciasto drożdżowe w 180-200°C.
Aby sprawdzić, czy ciasto się upiekło, nakłuj je patyczkiem (np. do szaszłyków, wykałaczką) – po wyjęciu powinien być suchy.
Nasza rada. Jeśli w przepisie jest mowa o średnio nagrzanym piekarniku, oznacza to mniej więcej 175°C. Blaszki z ciastem nigdy nie ustawiaj na dolnej półce piecyka. Nie próbuj go też, a nawet nie otwieraj piekarnika, gdy rośnie!

Zobacz także

Jak przygotować zapiekankę dla dziecka?

Zapiekankę możesz przygotować przedszkolakowi. Ugotowane wcześniej składniki polej sosem, posyp serem i wstaw do piekarnika, aż ser się rozpuści.
Nasza rada. Do zapiekania używaj serów o większej zawartości tłuszczu, takich jak: cheddar, mozzarella, ementaler.

Konsultacja: dr Halina Weker - Dietetyk Kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka.

Reklama

Zobacz też: Sztuka pieczenia mięsa

Reklama
Reklama
Reklama