Jak przygotować dziecku pożywne zimowe śniadanie?
Mróz i śnieg albo wiatr i deszcz – zimę trzeba przyjąć z całą jej zmienną aurą. Gdy pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, śniadanie jest dla dziecka szczególnie ważne. Powinno być nie tylko smaczne, ale również dawać dużo energii. Oto jak warto je skomponować.
- Joanna Kieniewicz-Górska
Pierwszy posiłek powinien dostarczyć dziecku sporo energii po 10 godzinach snu, żeby miało siłę aktywnie rozpocząć dzień. Dietetycy wyliczyli, że śniadanie powinno dostarczyć aż jedną czwartą dziennego zapotrzebowania. Oto kilka zasad, którymi warto się kierować, komponując śniadania dla dziecka, zwłaszcza zimową porą.
1. Przygotowuj na śniadanie dania na ciepło
Do trawienia i przyswojenia ciepłych potraw organizm zużywa mniej energii, a tym samym więcej zostaje jej dziecku na aktywność. Ciepła kaszka, mleko, kakao rozgrzewają, nawet gdy w pokoju jest chłodno, a za oknem mróz.
Dobre propozycje:
- Zamiast płatków kukurydzianych czy kulek zbożowych z ciepłym mlekiem przygotuj bardziej sycące danie. Płatki owsiane ugotowane do miękkości w wodzie z dodatkiem siemienia lnianego i rodzynek polej mlekiem. Do popicia podaj herbatkę owocową. Od 18. miesiąca.
- Możesz też podać maluchowi mały kubeczek kawy zbożowej i łódeczkę z żółtym serem: połowę podłużnej ciemnej bułeczki posmaruj masłem, połóż sałatę i plasterki pomidora. Z żółtego sera i wykałaczki zrób żagielek. Od 3. roku życia.
2. Podawaj sycące, ale niezbyt obfite porcje
Na śniadanie warto jeść produkty zawierające węglowodany (kasze, pieczywo, miód, dżem), które dość szybko nasycają i są przekształcane w energię. A także produkty białkowe (mleko, sery, jajka), trawione wolniej i z tego powodu dłużej pozostawiające uczucie sytości.
Dobre propozycje:
- Dobrym zestawem może być kakao, twarożek ze śmietanką, koperkiem i szczypiorkiem oraz kromka chleba z masłem. Od 2. roku życia.
- Świetnie sprawdzą się również kubeczek mleka i dwie małe kanapki: jedna z masłem i miodem, druga z upieczonym w domu indykiem i plasterkami kwaszonego ogórka. Od 2. roku życia.
3. Włączaj do śniadaniowego menu dania mleczne
Małe dzieci powinny rano jeść mleko i jego przetwory (w ich diecie, pomijając okres niemowlęcy, brakuje wapnia). Mleko, kefir, jogurt, żółte sery, a także, choć w mniejszym stopniu, twaróg są dla nich najlepszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia.
Dobre propozycje:
- Niemowlętom mleko (z piersi lub modyfikowane), a także gotowe kaszki mleczne. Możesz też podawać jogurt, kefir lub twarożek – od 11. miesiąca życia.
- Oprócz mleka przygotowuj kakao, kawę zbożową oraz budyń na zwykłym mleku, kanapki z serem żółtym. Powyżej 1. roku.
Zobacz też: Co podać dziecku zamiast mleka? 10 sprawdzonych pomysłów
4. Nie zapominaj o kaszach, kaszkach, pieczywie
Zwłaszcza zimą godne polecenia są kasze, kaszki i płatki na ciepło. Możesz ugotować mannę na mleku, ale to najmniej wartościowa z kasz, podawaj więc i inne. Oprócz jasnego pieczywa na stole powinno się też pojawiać pieczywo pełnoziarniste, np. chleb lub grahamki.
Dobre propozycje:
- Płatki jaglane z siekanymi orzechami i rodzynkami polane mlekiem. Od 2. roku.
- Drobne płatki owsiane na mleku z tartym jabłkiem. Od 11. miesiąca.
- Gotowe mleczne kaszki i kleiki. Od 5. miesiąca.
- Dobrze rozgotowane płatki owsiane lub jęczmienne, kaszkę kukurydzianą albo krakowską z mlekiem. Od 8. miesiąca.
5. Dodawaj do dań warzywa lub owoce
Warzywa i owoce zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, tak potrzebnych właśnie zimą. Choć zimą jest ich ograniczony wybór, staraj się je podawać zarówno do pierwszego, jak i drugiego śniadania.
Dobre propozycje:
- Odżywcze jest musli. Płatki owsiane zalej gorącą wodą, by zmiękły, pokrojone owoce (jabłka, gruszki, brzoskwinie, banany, pomarańcze, melon – dziecko może samo wybrać ulubione) wsyp do miseczki. Jogurt naturalny albo mleko dodaj tuż przed jedzeniem. Możesz dodać sparzone i zmielone migdały, pestki dyni i słonecznika. Od 2. roku.
6. Gotuj na śniadanie potrawy z jajek
W drugim i trzecim roku życia dziecko powinno jeść jajka 2–3 razy w tygodniu – na ciepło lub w postaci past. Dobre są jajka od kur z gospodarstw ekologicznych i tradycyjnych (ze stemplem 0 lub 1).
Dobre propozycje:
- Ciepły, miękki tost z pełnoziarnistego pieczywa z jajecznicą, świeżymi kiełkami rzodkiewki i koktajlowymi pomidorkami oraz kakao. Od 3. roku.
- Mały omlecik z dodatkiem banana i napój przygotowany z przecieru z żurawin. Od 2. roku.
- Kanapka z pastą z jajka ugotowanego na twardo, twarożku i szczypiorku, osobno kawałki obranej ze skórki papryki do chrupania, herbatkę owocową. Od 3. roku.
7. Jako drugie śniadanie podaj małą przekąskę
Nie podawaj zbyt sycących przekąsek na drugie śniadanie, bo dziecko nie zdąży zgłodnieć do obiadu i nie będzie miało ochoty go jeść.
Dobre propozycje:
- Mała kanapka z sitkowego chleba lub pumpernikla, posmarowana masłem i posypana siekanymi orzechami, jabłko. Od 3. roku.
- Miseczka waniliowego budyniu (jeśli dziecko nie jadło na pierwsze śniadanie nic mlecznego) z truskawkami z mrożonki. Od 2. roku.
- Jogurt naturalny z przecierem z owoców (np. malinowym) lub owocami ze słoiczka. Od 11. miesiąca.
- Twarożek z biszkoptem i sok z pomarańczy lub soczek z butelki. Taki zestaw jest dość sycący. Podaj go, jeśli obiad będzie później niż zwykle. Od 12. miesiąca.
Zobacz też: Jak zrobić smaczną i zdrową kanapkę dla dziecka?
Konsultacja: Anna Kłosińska, fizjolog żywienia, opracowuje programy żywieniowe dla najmłodszych. Pracuje w dziale Oświaty Zdrowotnej PSSE oraz w Fundacji Zdrowy Uczeń.