Reklama

Komisja Europejska oficjalnie dała zielone światło na wykorzystanie larw owadów w produkcji żywności. Nowe regulacje umożliwiają dodawanie ich do wybranych produktów spożywczych, w tym pieczywa. Decyzja ta stanowi kolejny krok w kierunku promowania alternatywnych źródeł białka oraz zrównoważonego rozwoju przemysłu spożywczego.

Reklama

Zatwierdzenie larw owadów jako składnika żywności wynika z długotrwałych badań i analiz dotyczących ich wartości odżywczej oraz wpływu na środowisko. Komisja podkreśla, że zastosowanie owadów w produktach spożywczych może przyczynić się do zmniejszenia śladu węglowego i odciążyć tradycyjne rolnictwo.

Larwy owadów w chlebie. Jakie produkty spożywcze będą zawierać robaki?

Zgodnie z nowymi przepisami larwy owadów będą mogły być wykorzystywane jako składnik różnych produktów spożywczych. Sproszkowane larwy mogą być dodawane do produktów żywnościowych, o ile wcześniej zostaną poddane promieniom UV. Największe zainteresowanie budzi chleb z dodatkiem larw, który może trafić do masowej produkcji. Jednak to nie jedyny produkt, w którym mogą się one pojawić.

Oprócz pieczywa larwy owadów mogą być stosowane w:

  • ciastkach i batonach proteinowych,
  • makaronach i wyrobach mącznych,
  • gotowych daniach i przekąskach,
  • serach i produktach z sera,
  • musach owocowych i warzywnych,
  • substytutach mięsa.

Rozporządzenie ma być stosowane we wszystkich państwach członkowskich UE, weszło w życie 10 lutego 2025.

Eksperci przewidują, że w najbliższych latach pojawią się kolejne innowacyjne produkty bazujące na białku owadzim.

Robaki w żywności. Czy to bezpieczne?

Nowe regulacje budzą mieszane uczucia wśród konsumentów. Niektórzy obawiają się zmiany składu tradycyjnych produktów, podczas gdy inni widzą w owadach przyszłość zrównoważonej żywności.

Komisja Europejska zapewnia, że dodatek larw do żywności jest bezpieczny i został poddany rygorystycznym testom. Produkty zawierające owady będą odpowiednio oznakowane, aby konsumenci mieli pełną świadomość, co kupują. To ważna informacja szczególnie dla alergików, bo dodatek sproszkowanych larw owadów może wywołać reakcję alergiczną u osób uczulonych na skorupiaki.

Unia Europejska planuje rozszerzenie listy jadalnych owadów

Unia Europejska rozważa zatwierdzenie ośmiu nowych gatunków owadów do spożycia przez ludzi, w tym larw czarnej muchy żołnierskiej (Hermetia illucens) oraz trutni pszczoły miodnej (Apis mellifera). Obecnie w UE do konsumpcji dopuszczone są cztery gatunki owadów: mącznik młynarek, szarańcza wędrowna, świerszcz domowy i pleśniakowiec lśniący. Wprowadzenie owadów do diety ma na celu zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych oraz ograniczenie zużycia zasobów naturalnych związanych z tradycyjną hodowlą zwierząt. Produkcja białka z owadów jest bardziej ekologiczna i efektywna – na przykład wytworzenie 1 kg białka z mącznika młynarka emituje dwukrotnie mniej CO₂ niż produkcja takiej samej ilości białka mlecznego czy drobiowego.

Źródło: Farmer.pl, Fakt

Piszemy też o:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama