Reklama

Żeby wspomóc odporność wyczerpanego zimą organizmu malucha, wcale nie musisz podawać dziecku specjalnych syropów czy leków z apteki. Jeśli dobrze skomponujesz posiłki malucha z produktów, które zawierają witaminy i składniki mające działanie wzmacniające odporność, dziecko nie będzie chorowało. W zdrowiu dotrwa też do czasu, gdy pojawią się świeże warzywa i owoce. Przygotowując posiłki, łącz warzywa bogate w beta-karoten i owoce zawierające dużo witaminy C.

Reklama

Pewnie znasz sporo sposobów na domowe, pełne witamin posiłki. Postanowiliśmy dorzucić do nich kilka naszych pomysłów na łatwe dania. Wystarczy jeden taki posiłek dziennie, a twoja pociecha może być zdrowa jak rybka!

1. Orzeźwiający koktajl
Trzy rozmrożone truskawki zmiksuj z małą filiżanką mleka modyfikowanego z probiotykami.
Co zawiera: witaminę C oraz cenne bakterie probiotyczne.
Od kiedy: od 11. miesiąca (jeśli tylko dziecko nie ma alergii na truskawki).

2. Leczący infekcje kisiel
Pół kilograma żurawin umyj, przebierz, wsyp na sito i przelej wrzątkiem. Przetrzyj je. To, co zostało na sicie, przełóż do rondelka, dolej dwie i pół szklanki wody, zagotuj i przecedź do drugiego rondelka. Wywar posłódź do smaku i ponownie zagotuj. Pięć łyżek mąki rozprowadź w 2/3 szklanki zimnej wody i wlej, cały czas mieszając, do wrzącego wywaru z żurawin. Kiedy zgęstnieje, zdejmij z ognia i wymieszaj z przecierem z surowych żurawin. Podawaj na ciepło lub zimno polany mlekiem modyfikowanym.
Co zawiera: mnóstwo witaminy C, naturalny antybiotyk (z żurawin) skutecznie zwalczający niektóre bakterie.
Od kiedy: od 11. miesiąca życia.

3. Pobudzający odporność deser
Mały jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii wymieszaj z czubatą łyżką rozmrożonych, przelanych wrzątkiem i przetartych przez sitko malin. Podaj z biszkoptem.
Co zawiera: bakterie probiotyczne oraz sporą ilość witaminy C.
Od kiedy: od 10. miesiąca.

4. Zapobiegający przeziębieniom nektar
Zmiksuj miąższ z połowy pomarańczy i całej mandarynki (obierając owoce, koniecznie usuń białą skórkę i pestki). Nie słódź.
Co zawiera: dużo witaminy C oraz beta-karotenu.
Od kiedy: od 12. miesiąca.

5. Rozgrzewający kompot
Z mrożonych owoców (śliwek, wiśni, porzeczek) i jabłek ugotuj kompot. Możesz dosypać kilka goździków. Przed podaniem dodaj kilka kropli soku z cytryny i ewentualnie miód (cukier) do smaku.
Co zawiera: sporo witaminy C.
Od kiedy: od 12. miesiąca (dla najmłodszych dzieci bez goździków i miodu).
[CMS_PAGE_BREAK]
6. Antybiotyczny napój
Wieczorem rozpuść łyżeczkę miodu w pół szklanki letniej wody (uwaga, nie może być gorąca!) i zostaw na całą noc. Rano dodaj sok wyciśnięty z cytryny i daj dziecku do wypicia.
Co zawiera: witaminę C, naturalną substancję pochodzącą z miodu (lizozym), która działa jak antybiotyk.
Od kiedy: po 2. roku życia.

7. Poprawiający apetyt sok
Łyżkę soku z niezbyt słonej, dobrej jakościowo kwaszonej kapusty połącz z łyżką soku ze świeżo startej marchewki i podaj z kromką grahama z masłem.
Co zawiera: witaminę C i pozytywnie działające bakterie kwasu mlekowego.
Od kiedy: od 12. miesiąca.

8. Wzmacniające purée
Ugotowaną, słodką marchewkę (najlepiej karotkę) zmiksuj z uprzednio namoczonymi i ugotowanymi dwiema połówkami moreli, osłódź odrobiną miodu i dodaj ćwierć łyżeczki świeżego masła.
Co zawiera: duże ilości beta-karotenu.
Od kiedy: od 10. miesiąca (bez miodu).

By zachowały jak najwięcej witamin…
Owoce i warzywa najlepiej podawaj dzieciom świeże lub gotowane tego samego dnia.
- obieraj je tuż przed gotowaniem. Nie trzymaj za długo w zimnej wodzie,
- nie krój zbyt drobno, by nie wystawiać dużej ich powierzchni na kontakt z powietrzem. Utlenianie zwiększa utratę cennych składników,
- skrop sokiem z cytryny zaraz po tym, jak je pokroisz,
- gotuj krótko i w małej ilości wody, a najlepiej na parze,
- wlewaj do zupy wywar, w którym się gotowały, bo zawiera on cenne mikroelementy.

Konsultacja: Anna Kłosińska, fizjolog żywienia, opracowuje programy żywieniowe dla dzieci, pracuje w dziale Oświaty Zdrowotnej PSSE.

td_dopisek.gif

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama