Dwie szklanki mleka – to minimum, jakie dziennie powinno teraz dostawać twoje dziecko. Ale prawda jest taka, że roczniak może niezbyt chętnie wypijać taką ilość mleka w ciągu dnia. Musisz więc pomysłowo zaplanować jego menu.

Reklama

Pyszności na życzenie
Mleko i jego przetwory możesz dodawać niemal do każdego posiłku. Podając je na różne sposoby, sprawisz, że malec będzie z apetytem jeść dania z dodatkiem mleka.
Śniadanie – podawaj zupy mleczne, np. płatki owsiane, kaszkę mannę, lane kluseczki gotowane na mleku z folii lub z butelki. Pyszne są też gotowe kaszki z mlekiem modyfikowanym – wystarczy rozprowadzić je ciepłą wodą. Dziecko może też pić mleko z dodatkiem kakao lub mleko modyfikowane smakowe, np. waniliowe.
Obiadek – zupki, np. ogórkową czy pomidorową, możesz zabielać mlekiem, śmietanką lub jogurtem. Jeśli zupa była z mięsem, na drugie danie maluch nie musi już go jeść. Dzieci uwielbiają np. naleśniki z białym serem i truskawkowym sosem, leniwe pierożki.
Podwieczorek przygotowuj deserki na bazie modyfikowanego lub słodkiego mleka. Może to być budyń, galaretka mleczna (przepis znajdziesz obok), a nawet zwyczajny jogurt ze świeżymi owocami. Maluchy lubią też gotowe jogurtowe deserki ze słoiczków – są przydatne, zwłaszcza gdy nie masz akurat czasu na przygotowanie domowego podwieczorku.
Kolacja – oprócz kanapki podaj maluchowi koktajl owocowy na bazie kefiru lub jogurtu. Dobra będzie też kaszka na mleku. I pamiętaj o żółtym serze – ma dużo białka i wapnia. Pyszną kolacją jest też domowy twarożek np. ze szczypiorkiem i posiekaną rzodkiewką, rybą lub miodem.
Pamiętaj! Nie każdy posiłek musi zawierać mleko – ważne, by jego ilość przez cały dzień była odpowiednia. Jeśli rano i wieczorem twoja pociecha wypija około szklanki mleka, to ta ilość wystarczy.

Do wyboru do koloru
Od ciebie zależy, jakie mleko wybierzesz: modyfikowane czy zwykłe. To ostatnie (dla dzieci najlepsze jest mleko o zawartości tłuszczu 3,2% lub 2%) malec może już próbować pod koniec pierwszego roku życia. Mleko modyfikowane typu junior jest równie dobre jak zwykłe. Poza tym wzbogacone jest w cynk, żelazo oraz witaminy A, B, D i C. Zawiera też nieco mniej białka niż w płynne mleko krowie, dzięki czemu nerki dziecka są mniej obciążone. Nie zapominaj o również o różnych przetworach mlecznych: serach i twarożkach, jogurtach, kefirze, maślance. Wykorzystuj te produkty – to doskonałe pole do popisu dla twojej kulinarnej wyobraźni. Najlepiej wybieraj naturalne, czyli bez dodatków smakowych, cukru i innych substancji dodatkowych.

Konsultacja: dr Halina Weker, dietetyk, kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka.

Zobacz nasze propozycje na mleczne deserki:
Mleczna galaretka
Legumina waniliowa
Biały deser z truskawkami

Zobacz także

td_dopisek.gif

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama