Wyniki
Wyniki
Laureaci
Wyniki
Wyniki
Wyniki
ziajka krr
Wyniki
Nivea Klub Rodzica Recenzenta
Wyniki
nivea baby 2w1 krr
Wyniki
Pampers KRR
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Wyniki
kuchnia, makaron
Panthermedia
Dieta

Błonnik też jest ważny

Wszyscy wiedzą, jakim skarbem są witaminy i mikroelementy. Jednak błonnik także jest cenny. Podpowiadamy, dlaczego ma takie znaczenie oraz gdzie go znaleźć.

Nie zawsze był doceniany. Kiedyś uważano, że nie warto zawracać sobie nim głowy – ot, balast i tyle (błonnik, czyli różne nietrawione i niewchłaniane przez organizm substancje, które znajdują się w ścianach komórkowych roślin, m.in. celuloza i pektyny). Dziś już wiadomo, że bez tego, co uznawano za zwykłe śmieci, nasz organizm nie jest w stanie pracować jak należy.

Dlaczego jest taki ważny? Bo usprawnia pracę przewodu pokarmowego: pobudza ruch jelit, a przez to reguluje wypróżnianie, zapobiega zaparciom i wynikającym z nich kłopotom, np. bólom brzucha, mikropęknięciom zwieracza czy uszkodzeniom śluzówki odbytu.

Syci i czyści
To jednak nie koniec zalet błonnika: sprzyja on rozwojowi dobroczynnych bakterii jelitowych, pomaga usuwać z organizmu różne paskudztwa, np. toksyny czy metale ciężkie (także substancje rakotwórcze), reguluje stężenie cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Ważne jest też to, że „puchnie” w żołądku, a więc bogate w niego posiłki są bardziej sycące niż te, które są go pozbawione – to dlatego po zjedzeniu ciemnego, pełnego błonnika pieczywa jesteśmy syci o wiele dłużej niż po białej bułce. Dzięki temu zapobiega otyłości, co w czasach, gdy z roku na rok przybywa małych grubasków (jak wynika z niedawno przeprowadzonych badań w tym zakresie, gonimy – niestety – Amerykę!), ma ogromne znaczenie.

Zatem jakie pokarmy są jego najlepszym źródłem?
WARZYWA
Bardzo bogata w błonnik jest biała fasola – w 100 g tego warzywa jest prawie 16 g błonnika! Dużo jest go w zielonym groszku (6 g/100 g), brukselce (5,4 g/100 g) i korzeniu selera (4,9 g/100 g). W marchewce, kalafiorze i papryce jest go trochę mniej (od 3,6 do 2 g/100 g), ale wciąż dużo! Nie ma zresztą sensu wybierać tylko tych warzyw, które zawierają go najwięcej, bo jest we wszystkich, a poza tym mają one także mnóstwo innych zalet. Podawaj więc dziecku najrozmaitsze warzywa i rób to jak najczęściej – malec powinien jadać je wraz z owocami pięć razy dziennie. Na początku głównie gotowane, w postaci papek, przecierów i soków, potem także na surowo (na kanapce, w surówkach), w zapiekankach itd. Dobra rada: gotuj warzywa na parze – dzięki temu nie zmniejszysz zawartości błonnika i nie „uciekną” ci witaminy.

OWOCE
Dużo błonnika jest w czarnych, czerwonych i białych porzeczkach (7,9–6,4 g/100 g), jeżynach (7,3 g/100 g) i malinach (6,7 g/100 g). Jabłka mają go trochę mniej (2 g/100 g), ale za to dzieci zjadają je chętnie. Najwięcej jest go w owocach suszonych: w 100 g świeżych śliwek jest 1,6 g błonnika, a w suszonych (bez pestek) już ponad 16! Właśnie dlatego poleca się je przy zaparciach. Dużo (prawie 7 g/100 g) mają go też rodzynki, dlatego warto dawać je maluchowi do podjadania zamiast słodyczy.
Owoce są kopalnią witamin i innych ważnych składników, dlatego maluch powinien je jeść codziennie. Podawaj owoce w różnych formach, nie tylko na surowo, ale także w postaci musów, koktajli i kisieli.
A co z sokami? Podawać! W klarowanym soczku jest niewiele błonnika (w 100 g  czarnej porzeczki – 7,9 g, zaś w 100 g soku z tych owoców – 0,1 g), ale za to sporo witamin. Najlepiej jednak podawać soki robione z całych owoców – mają i witaminy, i błonnik.

PRODUKTY ZBOŻOWE
Najwięcej błonnika, bo aż 6,2 g w 100 g porcji, ma kasza jęczmienna perłowa. Niewiele ustępuje jej gryczana (5,9 g/100 g). Jednak warto jeść wszystkie kasze, bo nawet manna ma go sporo – 2,5 g w 100 g produktu (więcej niż jabłka). Warto też sięgać po makarony: zwyczajny, dwujajeczny ma aż 2,6 g błonnika w 100 g, w razowym jest go jeszcze więcej. A co z pieczywem? Najwięcej błonnika
(7,6 g/ 100 g) jest w żytnim chlebie razowym z soją i słonecznikiem, ale zwykły też zawiera go dużo (4,7 g/100 g). Skarbnicą błonnika są płatki: żytnie, pszenne, owsiane i kukurydziane (11,6–6,6 g/100 g). Produkty zbożowe mogą pochwalić się nie tylko błonnikiem: są świetnym źródłem energii, mają sporo składników mineralnych i witaminy z grupy B. Na początku podawaj smykowi kaszki dla najmłodszych, a później także zwykłe kasze. Zapoznaj go z różnymi rodzajami pieczywa: oprócz białych bułek niech je grahamki, razowiec, pumpernikiel i różne rodzaje płatków.

ORZECHY I ZIARNA
Spore ilości błonnika –  aż 23,5 g w 100 g produktu – mają wiórki kokosowe i mak (20,5 g/100 g). Bardzo dużo jest go w orzechach, np. w 100 g laskowych jest go 9 g. Orzechy i ziarna zawierają też cenne tłuszcze i są bogatym źródłem magnezu, żelaza i wapnia, jednak łatwo się nimi zakrztusić i mogą powodować alergię, dlatego nie daje się ich niemowlętom i małym dzieciom. Nawet starszemu lepiej nie podawać orzeszków z puszki – zawierają dużo soli, która obciąża nerki. 

Kawa w ciąży: czy można ją pić i czy jest bezpieczna? Skutki przyjmowania kofeiny w ciąży

maluch, dziecko, dziewczynka, truskawki, jeść
Dieta
Najzdrowsze owoce
Czarne i czerwone porzeczki, agrest, maliny, wiśnie i truskawki to owoce, które pomogą Wam wzmocnić układ odpornościowy malucha. Zawierają witaminę C, zapobiegającą wielu chorobom.

Aby urozmaicić letnie menu malucha, zaproponuj mu jako słodką przekąskę koktajl truskawkowy czy jagodowy. Nie tylko jemu, ale i całej rodzinie będą smakować lody śmietankowe ze świeżymi malinami! W letni ciepły dzień na obiad, zamiast kotleta wszyscy chętniej zjecie pierogi z wiśniami i śmietanką, ryż zapiekany z morelami lub zupę owocową. Doceń owoce lata Owoce są niskokaloryczne, lekkostrawne, bogate w witaminę C i żadne syntetyczne preparaty witaminowe nie mogą ich zastąpić! Poza tym ze względu na zawartość błonnika regulują funkcjonowanie układu pokarmowego dziecka, przeciwdziałając zaparciom. Zawarte w nich antyoksydanty zmniejszają ryzyko chorób cywilizacyjnych (zawałów, nowotworów), które mogą wystąpić w przyszłości! I co ważne w przypadku dzieci – zwiększają odporność. Owoce mają najwięcej witamin, gdy są surowe. Jeśli je gotujesz, staraj się to robić jak najkrócej. Witamina C to samo zdrowie Organizm nie potrafi jej sam wytwarzać, więc musisz mu ją dostarczyć, jedząc owoce. Dlaczego? Ponieważ witamina C wzmacnia nasz system odpornościowy, zapobiega infekcjom, przeciwdziała wzrostowi chorobotwórczych bakterii. Działa również przeciwzapalnie, pobudza tworzenie przeciwciał, wzmaga aktywność białych krwinek oraz osłabia odczyny alergiczne. Korzystnie wpływa na błonę śluzową nosa, dzięki czemu stanowi skuteczną barierę utrudniającą wnikanie wirusów. Ułatwia też gojenie się ran, umożliwia prawidłowy rozwój zębów. Najbogatszym źródłem witaminy C jest czarna porzeczka oraz dzika róża, czerwone i białe porzeczki, agrest, maliny, truskawki oraz cytryny i kiwi. Nie sposób też nie docenić warzyw – dużo witaminy C znajduje się w natce pietruszki, papryce, szpinaku, kapuście i brukselce. Co zawierają owoce? Wszystkie owoce zawierają witaminy, sole mineralne i błonnik, który działa regulująco na pracę jelit. W...

dzieci warzywa
fotolia.com
Dieta
Czego nie może zabraknąć w diecie dziecka?
Jak skomponować bogatą dietę dziecka? O czym pamiętać przy rozszerzaniu diety? Te i inne problemy żywieniowe wyjaśnia doktor Hanna Dyląg z IMiD.

Aby zapewnić rosnącemu dziecku to, co jest niezbędne do rozwoju, jego jadłospis musi być możliwie urozmaicony. Nie ma bowiem produktu spożywczego, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Wapń w diecie dziecka Mleko, jogurt, kefir dostarczają dziecku cennego wapnia , który zapewnia zdrowe kości i zęby oraz zabezpiecza przed zachorowaniem w przyszłości na osteoporozę. Z badań prowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia wynika, że w diecie naszych dzieci (wyłączając niemowlęta) jest zbyt mało mleka, co powoduje niedobór wapnia. Proces mineralizacji kości trwa przez całe dzieciństwo i młodość, a jeśli braki wapnia utrzymują się długo mogą powodować odwapnienie kości, bowiem w stanach niedoboru organizm czerpie z nich ten pierwiastek. Jogurt naturalny i kefir powinien znaleźć się w codziennej diecie dziecka. Zawarte w nich żywe kultury bakterii probiotycznych zapewniają prawidłową mikroflorę w jelitach. Sprzyja to lepszemu trawieniu i wchłanianiu pokarmów, zapobiega biegunkom oraz zaparciom. Codziennie podawaj dziecku porcję kefiru lub jogurtu naturalnego zawierającego żywe kultury bakterii. Kasze w diecie dziecka W diecie dziecka, oprócz zwykłego chleba i bułek, powinny znaleźć się również produkty z pełnego ziarna, które zawierają witaminy z grupy B, selen, wapń i żelazo. Obecny w nich błonnik daje uczucie sytości, przeciwdziała obstrukcji i przyśpiesza przechodzenie pokarmu przez jelita, niestety w dziecięcej diecie jest go często zbyt mało. Warto stopniowo przyzwyczajać dzieci do jedzenia kaszy gryczanej , która zawiera wiele cennych soli mineralnych, a także rutynę - bioflawonaid wzmacniajacy naczynia krwionośne. Pamiętaj o podawaniu dziecku dostępnych w naszym kraju kasz oraz płatków owsianych, a także chleba i bułek grahamek. Jajka w diecie dziecka Najlepsze jajka pochodzą z małych hodowli, od kur, które są...

owoce sezonowe, owoce dla dzieci, jabłka dla dzieci, karmienie niemowlaka, rozszerzanie diety niemowlaka
Panthermedia
Dieta
Owoce lata - kiedy i jak podawać je dziecku
Jabłka, gruszki, śliwki, winogrona - przyszedł czas na kolejne owoce sezonowe. Sprawdź, kiedy możesz podać je dziecku i jak je przyrządzić.

Choć pierwsze letnie owoce smakują naprawdę wyjątkowo, to na szczęście natura zadbała byśmy się nimi nie znudzili. Gdy kończą się truskawki czy czereśnie, przychodzi czas na inne owoce. Najlepiej oczywiście jeść je na surowo. Niemowlętom trzeba je obrać i rozdrobnić. Jabłka dla dzieci od 5. miesiąca Co zawierają: witaminy C, B1, B2, PP, prowitaminę A, kwas pantotenowy oraz wapń, potas, magnez oraz niewielkie ilości żelaza. Jak podawać: niemowlętom w postaci papek, musów, soków; starszym dzieciom na surowo w cząstkach, w postaci soków, dżemów i kompotów, a także jako dodatek do ciast, mięsa, naleśników, omletów czy sałatek. Uwagi: regulują trawienie. Pieczone jabłka to składnik lekkostrawnych diet. Istnieje ponad 10 tysięcy odmian tych owoców – różnią się smakiem, kształtem, barwą. Jakie jabłka wybrać? Antonówki – twarde i kwaśne; nadają się na szarlotkę i do mięsa. Papierówki – są soczyste i delikatne w smaku, gdy są mocno dojrzałe, dobre do placków. Gloster – twarde, soczyste, kwaskowate; świetne do nadziewania pieczonego drobiu. Malinowe – soczyste i aromatyczne. Kosztele – twarde, soczyste, słodkie; nadają się do przechowywania przez zimę. Cortlandy – kruche, słodkie; do deserów. Lobo – słodkawo-kwaskowate i kruche. Czempiony – bardzo soczyste, aromatyczne i słodkie; dobre na przetwory. Winogrona dla dzieci od 5.–6. miesiąca Co zawierają: witaminy A, PP, C, a także wapń, żelazo, potas, mangan. Jak podawać: niemowlętom w postaci soku; starszym dzieciom – świeże. Uwagi: są łatwostrawne (bez pestek), energetyczne, wspomagają pracę nerek. Dla dzieci kupuj winogrona bezpestkowe, obieraj je ze skórki. Dzika róża dla dzieci od 5. miesiąca w sokach i przecierach, w innej postaci – powyżej 1....

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko
Aktualności
Kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko? Przepisy w 2023
Ewa Janczak-Cwil
rekrutacja do szkół podstawowych
Aktualności
Rekrutacja do szkoły podstawowej 2023: zasady, zapisy. Kiedy zaczyna się nabór?
Ewa Janczak-Cwil
przedszkole integracyjne
Edukacja
Przedszkole integracyjne: co to jest, dla kogo? Program
Magdalena Drab
Rekrutacja do szkół średnich: jak wygląda, ważne terminy, obliczanie punktów
Aktualności
Rekrutacja do szkół średnich: kiedy składa się papiery do liceum? Kalendarz 2023
Luiza Słuszniak
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi
Prawo i finanse
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi – aktualne przepisy
Ewa Janczak-Cwil
Wielki Post: co to jest, ile trwa, historia, symbole
Święta i uroczystości
Wielki Post: ile trwa, historia, symbole, jak się go obchodzi? Kiedy się zaczyna i kończy w 2023 roku?
Luiza Słuszniak
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu
Święta i uroczystości
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu i czy są obowiązkowe
Luiza Słuszniak
kiedy wakacje
Aktualności
Kiedy wakacje w 2023 roku – początek i zakończenie, jak planować letni wypoczynek?
Ewa Janczak-Cwil
Opieka nad żoną po porodzie
Prawo i finanse
Opieka nad żoną po porodzie 2023: kto ma prawo do zwolnienia i na jak długo?
Joanna Biegaj
Czy alimenty wlicza się do dochodu
Prawo i finanse
Czy alimenty wlicza się do dochodu: czy liczą się do zasiłku rodzinnego i do kredytu?
Milena Oszczepalińska
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Uczeń
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Luiza Słuszniak
ospa u dziecka a wychodzenie na dwór
Zdrowie
Ospa u dziecka a wychodzenie na dwór: jak długo będziecie w domu? Czy podczas ospy można wychodzić?
Milena Oszczepalińska
Pewniaki na egzamin ósmoklasisty z języka polskiego
Język polski
Pewniaki na egzaminie ósmoklasisty: co warto powtórzyć przed egzaminem z języka polskiego?
Luiza Słuszniak
AMR, schemat żywienia niemowląt
Dieta
Schemat żywienia niemowląt: aktualne zalecenia 2023
Magdalena Drab
olej z wiesiołka
Starania o dziecko
Olej z wiesiołka na płodność: czy pomaga zajść w ciążę?
Magdalena Drab
poród w szpitalu
Poród naturalny
Chwyt Kristellera – co to jest, jak wygląda, czym grozi i czy to legalne?
Luiza Słuszniak
Edukacja
Rodzaje przedszkoli: poznaj typy przedszkoli, by wiedzieć, które będzie najlepsze dla twojego dziecka
Luiza Słuszniak
Egzamin ósmoklasisty 2022  z języka polskiego. Zakres materiału
Uczeń
Egzamin ósmoklasisty 2023 z języka polskiego: co trzeba umieć, zakres materiału
Luiza Słuszniak