Mam rocznego synka i dwuipółletnią córeczkę. Nie chcę kupować gotowego budyniu, bo staram się nie podawać dzieciom potraw ze sztucznymi barwnikami i aromatami. Jak zrobić smaczny budyń czekoladowy? Nie chodzi mi o kisiel mleczny, ale o budyń – taki sam w smaku jak z torebki. Anette z Warszawy

Reklama

Do przyrządzenia budyniu użyj mąki ziemniaczanej i pszennej – nie będzie wtedy miał konsystencji kisielu. Potrzebna będzie szklanka mleka, łyżka cukru, po łyżeczce mąki ziemniaczanej i pszennej, a do budyniu czekoladowego dwie łyżeczki czekolady w proszku lub łyżeczka kakao. Mąkę ziemniaczaną i pszenną rozmieszaj drewnianą łyżką w jednej trzeciej szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem, dodając czekoladę lub kakao. Do gorącego mleka powoli, ciągle mieszając, wlej mleko z mąką i zagotuj. Przelej do miseczek i polej sosem z mrożonych malin lub przecierem z żurawin. Ten budyń najlepszy jest na ciepło. Jeśli chcesz go podać na zimno, przykryj miseczki talerzykami, by nie zrobiła się na jego powierzchni twarda i niesmaczna „skorupka”.

Radzi: dietetyk dr Halina Weker, od 17 lat kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka. Autorka przepisów kulinarnych dla najmłodszych, poradników o karmieniu zdrowych i chorych maluchów, współautorka schematu żywienia niemowląt. Wykłada również dietetykę pediatryczną na AM w Warszawie.

Zobacz także
td_dopisek.gif

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama