
Czasem dziecko nie chce pić mleka, bo potem boli je brzuszek. Weź to pod uwagę, ale pamiętaj, że grymaszenie nie zawsze oznacza alergię. Zdarza się, że maluchowi po prostu mleko nie smakuje. Jak je przemycić? W smacznych daniach! Zobacz, jak łatwo można to zrobić.
Dodaj do zupy serwatkę
Powstaje, gdy przygotowujesz w domu twarożek. Serwatka wygląda niepozornie i zazwyczaj ją wylewamy. A to prawdziwy zastrzyk zdrowia. Zawiera wiele cennych składników, które znajdowały się w mleku: białko, witaminy B1, B2, B6 i duże ilości cukru mlecznego, czyli laktozy. Również większość wapnia z mleka trafia właśnie do serwatki! Dlatego w samym twarożku nie pozostaje go zbyt dużo.
Do czego wykorzystać serwatkę? Możliwości jest wiele. Dodaj ją np. do zupy jarzynowej, ogórkowej, barszczu białego lub ukraińskiego.
Od kiedy: po pierwszym roku życia.
Sama rób koktajle kefirowe
Dzieci, które nie znoszą mleka, często akceptują smak orzeźwiającego kefiru. Wystarczy go zmiksować z dodatkiem bananów, gruszek, jabłek albo owoców mrożonych: truskawek, malin, jagód. Możesz dodać trochę miodu. Niektóre dzieci bardzo lubią jeść kefiry z kaszą gryczaną lub ziemniakami purée.
Od kiedy: Bez miodu po 10. miesiącu; z miodem po pierwszym roku życia.
Zabielaj zupy mlekiem lub śmietanką
Możesz dodawać mleko do prawie wszystkich zup, np. jarzynowej, kalafiorowej, ogórkowej, białego i czerwonego barszczu oraz krupniku. Dla poprawienia smaku tych zup, które powinny być kwaskowe, lepiej mieszać mleko ze śmietaną. Aby się nie warzyło, najpierw rozmieszaj je z łyżką mąki, a potem powoli wlewaj do zupy. Uwaga! Ponownie zagotuj zupę.
Od kiedy: po pierwszym roku życia.
Przygotowuj owocowe jogurty
Kupuj jogurt naturalny, bo nie zawiera sztucznych barwników, dodatków smakowych, konserwantów (a wszystkie te dodatki mogą uczulać lub powodować nietolerancję pokarmową). Jeśli dziecko nie akceptuje smaku takiego jogurtu, dodaj do niego sok albo owoce, np. pokrojone banany, gruszki lub jabłka. Pamiętaj! Jogurty i kefiry są łatwiej strawne niż mleko. Dodatkowo mają dobroczynny wpływ na przewód pokarmowy (zawierają bowiem naturalne probiotyki), regulują przemianę materii, ułatwiają przyswajanie wapnia i fosforu oraz są bogate w te pierwiastki. Zawierają także bardzo cenny potas oraz witaminy A, D, B12 i kwas foliowy. Jogurt ma więcej wapnia niż kefir – w 100 g jest 214 mg wapnia, a w kefirze 120 mg.
Od kiedy: po 10. miesiącu.