Idealny talerzyk malucha
Dieta dziecka po 1. roku życia powinna być urozmaicona pod względem doboru produktów.
W pełnowartościowym, dobowym jadłospisie dziecka powinny się znaleźć różnorodne produkty z wszystkich 5 podstawowych grup żywności:
Mięso, ryby, wędliny, jaja
Mięso, ryby, wędliny i jaja są świetnym źródłem najwyższej jakości białka zwierzęcego oraz żelaza, cynku i miedzi. Dodatkowo, ryby są dobrym źródłem jodu i nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Mięso – drobiowe bez skóry lub chude mięso czerwone – powinno być spożywane nie częściej niż 2–3 razy w tygodniu, a jajka kurze w te dni, w których nie jest spożywane mięso. Wskazane jest spożywanie ryb, 1–2 razy w tygodniu.
Mleko i przetwory mleczne
Mleko i przetwory mleczne (maślanka, kefir, jogurt) zawierają wapń, magnez, pełnowartościowe białko, oraz witaminy z grupy B. Małym dzieciom zaleca się podawanie dostosowanego do ich potrzeb żywieniowych mleka modyfikowanego i jogurtów.
Warzywa i owoce
Warzywa i owoce zawierają dużo składników mineralnych, witamin oraz błonnik. Dziecko powinno je spożywać 3–5 razy dziennie.
Produkty zbożowe
Produkty zbożowe zawierają węglowodany złożone i dlatego stanowią podstawowe źródło energii. Chleb z pełnego ziarna, kasze, ryż, makarony i płatki śniadaniowe dostarczają także witaminy z grupy B oraz cenny błonnik, niezbędny do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego.
Tłuszcze roślinne i masło
Posiłki dla dziecka powinny być przygotowywane z użyciem tłuszczów roślinnych (np. oliwy z oliwek, oleju rzepakowego). Zawierają one niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz sprzyjają wchłanianiu witamin A, D, E i K. Należy natomiast ograniczać spożycie tłuszczów zwierzęcych.