Jak podawać dziecku gluten
- "Mamo, to ja"
Opublikowano: środa, 13 października 2010 12:56
Reklama
Synek ma pięć miesięcy, karmię go piersią. Słyszałam, że powinnam dodawać mu do jedzenia pół łyżeczki kaszy manny. Czy mam ją ugotować? I czy to musi być manna? Sandra
Reklama
Niemowlętom karmionym piersią zaleca się wprowadzanie produktów z glutenem nie wcześniej niż w piątym miesiącu i nie później niż w szóstym. Powinno to być 2–3 g na 100 ml posiłku. Praktycznie trzeba dodać np. pół łyżeczki kaszy manny do 100 ml przecieru jarzynowego. Można ją rozgotować w niewielkiej ilości wody, a następnie połączyć z przecierem warzywnym lub też zagęścić nią zupę i chwilę pogotować, aż kasza zmięknie. Zamiast kaszy manny można podawać ugotowany kleik z płatków pszennych, jęczmiennych, owsianych.
Reklama
Reklama
Reklama