
Nowe badania wykazały, że opóźnienie wprowadzenia nowych pokarmów do diety dziecka – zarówno zdrowego, jak i skłonnego do alergii – nie chroni przed rozwojem choroby alergicznej. Co więcej, restrykcyjne diety eliminacyjne mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie małego dziecka.
W przypadku maluchów uczulonych na białka mleka krowiego nowości wprowadza się tak, jak u niealergicznych dzieci – w piątym, szóstym miesiącu. Powinien o tym jednak zdecydować pediatra (najlepiej alergolog), który zna dziecko i obserwuje, w jaki sposób objawia się u niego choroba. A oto szczegóły.
Zobacz też: Skaza białkowa – objawy
PIERWSZA ZUPKA
Alergiczny maluch nie powinien na początku dostawać surowych soków owocowych ani skrobanego jabłuszka, bo surowe owoce bardziej uczulają niż gotowane, pieczone, pasteryzowane. Inaczej niż w przypadku owoców, wysoka temperatura nie zmniejsza właściwości alergizujących jajek, mięsa, ryb, a mleka – jedynie w niewielkim stopniu. Rozszerzanie diety najlepiej zacząć od zupki jarzynowej dwuskładnikowej, przygotowanej z marchewki i ziemniaka, z dodatkiem łyżeczki oliwy (dla małego alergika jest bezpieczniejsza niż masło). Nową potrawę zawsze podajemy w małych ilościach – jedna, dwie łyżeczki przez kilka dni, a gdy maluch nie reaguje uczuleniem, stopniowo można zwiększać ilość.
KOLEJNE WARZYWA
Po tygodniu do dwuskładnikowej zupki dodajemy kawałeczek pietruszki i obserwujemy reakcje dziecka, po kilku dniach – kawałek pora. (Seler często wywołuje alergię, więc wprowadza się go dużo później, po miesiącu lub dwóch). Potem można dodać do zupy kawałek brokułu, małą różyczkę kalafiora, kawałek buraczka, a po kilku dniach – fasolkę szparagową. Zupkę pomidorową malec może zjeść dopiero w 10–11. miesiącu. Nowe warzywa należy wprowadzać pojedynczo i przez kilka dni obserwować dziecko – czy na jego skórze nie pojawią się wypryski, czy nie ma wzdętego brzuszka, biegunki, wymiotów.
PRODUKTY ZBOŻOWE
Tak jak w diecie dziecka zdrowego alergikowi karmionemu piersią można podać pół łyżeczki rozgotowanej kaszy manny w przecierze jarzynowym (lub mleku mamy) w 5–6. miesiącu, a dziecku karmionemu butelką – w szóstym. Kaszki ryżowe lub kukurydziane wprowadzamy do diety dziecka karmionego piersią w siódmym miesiącu, a karmionego butelką w piątym. Pieczywo w dziesiątym miesiącu.
JAJKA
Najbardziej agresywne alergeny (owomukoid i owoalbumina) występują w białku, te zawarte w żółtku mniej uczulają. Żółtko zawiera witaminy A, D i E rozpuszczalne w tłuszczach, cenne biopierwiastki, łatwo przyswajalne białka, tłuszcze. Nie trzeba pochopnie z niego rezygnować. W 6–7. miesiącu można dodać do zupy pół żółtka i obserwować reakcję malca. Całe jajko – gdy dziecko skończy rok.
Dyskutuj na forum: Czy to alergia pokarmowa (skaza białkowa)?